a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2011/00737C

Datum:

04-10-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft het volgende tekstfragment op de website www.atoomstroom.nl:

 

CO2-vrije elektriciteit:

 

Bij het opwekken van kernenergie komt geen CO2 vrij. Bij de productie van kernenergie worden namelijk geen fossiele brandstoffen gebruikt. Bij de bouw van een kerncentrale en bij de productie van de brandstof komt uiteraard wel CO2 vrij. Maar ook als dit wordt meegenomen, is Atoomstroom nagenoeg CO2-vrij”.

 

De klacht

 

  • a.    Het tekstfragment ‘is een leugen’. Klager verwijst naar een link waarin, naar hij stelt,  wordt uitgelegd waarom.

  • b.    Voorts is de reclame misleidend, nu de titel van de reclame-uiting luidt: “CO2-vrije elektriciteit” terwijl vervolgens wordt gezegd dat Atoomstroom “nagenoeg CO2-vrij” is.

  • c.    Tot slot is het technisch niet mogelijk om te spreken van stroom die afkomstig is van één bron, omdat alle stroom over hetzelfde distributienetwerk komt.

Verweer

 

De klacht wordt gemotiveerd weersproken. Voor zover van belang voor deze beslissing zal in het oordeel nader op het verweer worden ingegaan.

 

De mondelinge behandeling

 

Adverteerder licht zijn standpunt mondeling nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

Ad a.

In een beslissing van het College van Beroep met dossiernummer 2010/00821

– waarop adverteerder zich in deze zaak beroept – is, omtrent de claim “nagenoeg CO2-vrij” – kort gezegd – geoordeeld dat het, gelet op in die procedure overgelegde gegevens met betrekking tot de CO2-uitstoot van Atoomstroom, voldoende gerechtvaardigd is om te zeggen dat Atoomstroom over de hele keten van energieopwekking “nagenoeg CO-2 vrij” is. Gelet op het voorgaande en nu klager in dit kader slechts verwijst naar een publicatie op internet, zonder zijn stelling dat de gebruikte claim ‘een leugen’ zou zijn nader te onderbouwen, kan niet worden geoordeeld dat de claim onjuist dan wel onwaar zou zijn.

 

Ad b.

In eerdere beslissingen van de Commissie is omtrent de claim “CO2-vrij” – kort gezegd – geoordeeld dat, wanneer deze claim direct of indirect wordt gekoppeld aan de energieopwekking, de gemiddelde consument de mededeling dat het product van adverteerder CO2-vrij is zal betrekken op de energieopwekking en niet zal menen dat ook de andere fases van de keten van Atoomstroom CO2-vrij zijn (zie bijvoorbeeld dossier 2009/00088 en dossier 2010/00821).

Gegeven het bovenstaande oordeelt de Commissie met betrekking tot de onderhavige uiting als volgt.

In de reclame-uiting staat, direct onder de titel “CO2-vrije elektriciteit:” dat bij het opwekken van kernenergie geen CO2 vrij komt. Vervolgens wordt gezegd dat bij de bouw van een kerncentrale en bij de productie van brandstof wel CO2 vrij komt. Aldus is voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat de claim ‘CO2-vrije elektriciteit’ in deze uiting betrekking heeft op de opwekking ervan.

 

Ad c.

In de uiting wordt niet gesteld of gesuggereerd dat de stroom op het distributienetwerk afkomstig is van één bron. Ook op dit punt treft de klacht derhalve geen doel.

 

Gelet op het bovenstaande beslist de Commissie als volgt.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken