a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2010/00192

Datum:

27-04-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft uitingen waarin met betrekking tot Robeco is vermeld:

“The Investment Engineers”.

De Commissie neemt, gelet op hetgeen in de hierna volgende alinea wordt overwogen,  aan dat het gaat om de volgende uitingen:

1.     

Een uiting op de website www.robeco.nl, waarvan een afdruk bij de klacht is overgelegd.

2.   
tot en met 4.

Een televisiereclame en twee radioreclames waarvan de teksten bij het verweer zijn  overgelegd.

 

Ten  aanzien van de uitingen onder 2 tot en met 4 heeft klager, die de in zijn klacht bedoelde televisiereclame en radioreclames niet nader heeft omschreven, bij repliek niet, althans niet voldoende duidelijk gesteld dat de uitingen 2 tot en met 4 niet de door hem bestreden uitingen zouden zijn. Voorts heeft adverteerder ter vergadering meegedeeld dat deze uitingen begin 2010 -de periode waarin de klacht is ingediend- zijn uitgezonden en dat in 2010 geen reclames zijn uitgezonden waarin rendementen worden genoemd.   

   

 

 

 

De klacht

 

In het kader van de aanduiding “The Investment Engineers” wordt op de website gesproken over: “het leveren van superieure resultaten” en “een zo hoog mogelijk rendement”.

Naar de mening van klager wordt er een imago gepresenteerd waaraan Robeco niet voldoet en worden consumenten misleid.

Klagers aandelen in het fonds Robeco zijn de afgelopen 10 jaar meer dan 25% geërodeerd. Uit diverse artikelen blijkt dat Robeco al jaren onder marktconform niveau presteert. De kwaliteiten die Robeco zichzelf toedicht, wijken af van de realiteit.

  

Het verweer

 

Dit kan als volgt worden samengevat.

Het door Robeco behaalde rendement in de afgelopen 10 jaar staat los van de pay-off “The Investment Engineers”.

Voor zover de klacht betrekking heeft op de rendementen van de fondsen van Robeco, hoort deze niet thuis bij de Commissie.

De bij de klacht overgelegde teksten van de website waren bedoeld voor de pers. Omdat de gedachten achter het nieuwe logo en de huisstijl inmiddels bekend zijn, zijn de teksten met toelichting inmiddels van de website gehaald. De missie en ambitie staan er nog op.

De pay-off “The Investment Engineers” betreft een beschrijving van de activiteiten en ambities van Robeco en houdt geen toezeggingen in over de waarde van beleggingen en eventuele resultaten.

Zoals algemeen bekend is, brengt beleggen risico’s mee. Robeco communiceert actief over haar beleggingsbeleid en geeft duidelijkheid over de risico’s, kosten en rendementen van producten.

Klager heeft 10 jaar geleden, op het hoogtepunt van de markt, een Cumulent koopsompolis aangeschaft van Interpolis, waarin zich onder meer het fonds Robeco bevindt. Het rendement over de afgelopen 10 jaar is in absolute zin negatief geweest, maar veel fondsen, waaronder Robeco, hebben relatief, namelijk ten opzichte van de markt, een gemiddeld rendement laten zien over de afgelopen 10 jaar.

 

De repliek

 

Klager heeft zijn standpunt nader toegelicht.

Hij benadrukt dat zijn klacht geen betrekking heeft op het door hem met het fonds Robeco behaalde rendement, maar op het beeld dat Robeco met haar reclame in het algemeen oproept. In de uitingen in de eerste maanden van 2010 werden uitsluitend behaalde rendementen met dubbele cijfers genoemd en daarbij vindt naar de mening van klager een directe associatie plaats met de bewuste pay-off.

 

De mondelinge behandeling

 

Robeco wijst er op dat de bij het verweer overgelegde commercials de commercials zijn die begin 2010 zijn uitgezonden. In 2010 zijn geen reclames uitgezonden waarin rendementen worden genoemd. In 2007 en/of 2008 is dat bijvoorbeeld wel gebeurd.       

De gewraakte pay-off betreft een beroepsomschrijving en houdt niet de garantie in dat het altijd goed zou gaan.

De voor de pers bedoelde uiting op internet is ook toegankelijk geweest voor derden.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat de klacht op in die zin dat de aanduiding “The Investment Engineers” met betrekking Robeco de gewraakte uitingen misleidend doet zijn, omdat daardoor een te rooskleurig beeld wordt gegeven van de met beleggen via Robeco te behalen resultaten.

 

In de uiting op de website wordt het begrip “The Investment Engineers” toegelicht, onder meer in die zin dat het staat voor “toewijding, consistentie en vakmanschap”. Deze toelichting wordt vervolgens –volgens het verweer ten behoeve van de pers- nader toegelicht, waarbij bijvoorbeeld wordt gesteld: “Alles is gericht op een zo hoog mogelijk rendement”. 

Naar het oordeel van de Commissie wordt aldus tot uitdrukking gebracht op welke wijze Robeco tracht goede resultaten te bereiken, zonder dat toezeggingen worden gedaan over te behalen resultaten.

 

In de televisiereclame en de radioreclames wordt het begrip “The Investment Engineers” niet als zodanig toegelicht, maar wordt het gebruikt als afsluiting van uitingen waarin de aandacht wordt gevestigd op beleggen met Robeco “Toen Nu Straks”. Niet kan worden geoordeeld dat in (één van) deze uitingen toezeggingen worden gedaan over met zodanige beleggingen te behalen resultaten.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.     

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken