a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2012/00537

Datum:

03-07-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft de volgende uitingen:

 

1)    de tenaamstelling van verweerders bedrijf “Beijk Accountancy & Belastingadviseurs”, alsmede de website  www.beijk-accountancy.nl.

2)    de vermelding van de adresgegevens van verweerders bedrijf op de website

www.teylingen.smartmap.eu onder “zoekstring=Accountants”.

 

De klacht

 

Door de vermelding “Accountancy” in de ‘officieuze’ firmanaam en in het webadres wordt de indruk gewekt dat sprake is van een accountantskantoor. Deze indruk wordt versterkt doordat verweerder zich op de website van de gemeente Teylingen in de categorie “Accountants” heeft laten opnemen. Bij de Kamer van Koophandel is verweerder echter ingeschreven als “Beijk Administratiekantoor & Belastingadviesburo” en bij het betreffende bedrijf blijkt geen accountant in dienst te zijn. Er is daarom sprake van misleiding en strijd met de waarheid.

 

Het verweer

 

Namens verweerder is gemotiveerd verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop in het oordeel ingegaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de eerste plaats dient beoordeeld te worden of in het onderhavige geval sprake is van reclame in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), nu dat door verweerder is bestreden. De Commissie beantwoordt de vraag bevestigend, nu van de vermelding van de naam van verweerder een aanprijzende werking voor de door verweerder te leveren diensten kan uitgaan.

 

Klager maakt bezwaar tegen het gebruik van het woord “accountancy” in verweerders (handels)naam en internetadres, omdat verweerder zich hierdoor in strijd met de waarheid zou aanprijzen als accountant(skantoor). Deze klacht treft geen doel. Als erkend is komen vast te staan dat verweerder geen (geregistreerde) accountant in de zin van de wet is. Blijkens de online Van Dale wordt echter onder ‘accountancy’ verstaan: het inrichten, bijhouden en controleren van de boekhouding van ondernemingen. Hierin zijn  boekhoudkundige werkzaamheden begrepen die niet zijn  voorbehouden aan geregistreerde accountants. Naar het oordeel van de Commissie wordt door het gebruik van de term ‘accountancy’ in de naam en het internetadres van verweerder bij de gemiddelde consument niet de onjuiste indruk gewekt dat verweerder een organisatie is waar tenminste één geregistreerde accountant werkzaam is.

 

Voor zover de klacht is gericht tegen opname van verweerder in de categorie ‘Accountants’ van de bedrijvengids op de website (de digitale gemeentegids) van de gemeente Teylingen wordt deze afgewezen. Hoewel deze vermelding strikt genomen niet juist is, heeft verweerder voldoende aannemelijk gemaakt dat zij geen invloed heeft aangewend om haar gegevens op deze website te doen openbaren en dat verweerder buiten haar wil en wetenschap in deze categorie is ingedeeld.

De Commissie heeft er kennis van genomen dat verweerder bereid is de beheerder van genoemde website te vragen haar naam uit de categorie ‘Accountants’ te schrappen.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken