a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2014/00717

Datum:

18-11-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een uiting op www.abnamro.nl. Daarin staat onder het kopje “Over een variabele rente” onder meer:

“Een variabele rente betekent dat het rentepercentage per periode anders kan zijn. Zo’n periode kan een maand zijn. De variabele rente kan dan iedere maand dalen of stijgen. Het bedrag dat u aan rente betaalt, kan dus ook iedere maand anders zijn. U heeft hierdoor geen zekerheid over de hoogte van uw maandlasten. Als de rente stijgt, betaalt u ook meer”.

De klacht

Gesuggereerd wordt dat er bij stijgende rente meer betaald moeten worden, en bij dalende rente minder. Ondanks een dalende rente hanteert de bank echter al 8 maanden een rente van 2,7% per maand. Er wordt dus geadverteerd voor een variabele hypotheek die in de praktijk alleen naar boven toe variabel blijkt te zijn.

Volgens klager is er sprake van misleiding.

Het verweer

Namens verweerder is onder meer het volgende meegedeeld.

1.

Er is geen sprake van reclame.

Op de betreffende internetpagina ‘Toelichting wijzigen variabele rente’ wordt informatie gegeven over de opbouw van en het beleid omtrent variabele hypotheekrente. Het gaat om feitelijke informatie die op basis van een wettelijke verplichting wordt gepubliceerd. De bewuste pagina bevat geen aanprijzend element.

2.

Voor zover de Commissie de uiting als reclame mocht aanmerken, wijst verweerder op het volgende.

De rente waarnaar verwezen wordt in de volzin “Als de rente stijgt, betaalt u ook meer” is de variabele rente, de rente die klanten betalen over hun hypothecaire geldlening bij ABN AMRO. Dit blijkt uit de titel van het tekstblok, namelijk: “Over een variabele rente”. De informatie in het tekstfragment is feitelijk juist. Als de variabele rente stijgt, worden de maandlasten hoger en als de variabele rente daalt, hoeft minder te worden betaald.

Klager stelt dat de bank ondanks een dalende rente al 8 maanden een rente van 2,7% per maand hanteert en dat wordt geadverteerd voor een variabele hypotheek die in de praktijk alleen naar boven toe variabel blijkt te zijn.

Verweerder begrijpt de klacht aldus dat klager met “een dalende rente” doelt op een bepaalde externe rente-index. Niet duidelijk is welke index wordt bedoeld. De tekst op de bewuste internetpagina ziet alleen op de variabele hypotheekrente. Op deze pagina wordt ook uiteengezet uit welke componenten deze rente is opgebouwd. De stelling dat een dalende externe rente (bijvoorbeeld de rentetarieven die de Europese Centrale Bank hanteert) moet resulteren in een dalende variabele rente klopt dan ook niet. Die indruk wordt ook niet in de uiting gewekt.

Dat de variabele rente in de praktijk alleen wordt verhoogd, is onjuist. Verweerder verwijst naar een in het verweer opgenomen grafiek met de kop “Verloop variabele hypotheekrente ABN AMRO” betreffende de periode januari 2012 tot juli 2014. Uit de grafiek blijkt dat de variabele rente de afgelopen tijd fors lager is geworden. De maandlasten voor klanten die een hypothecaire lening hebben met een variabele rente zijn dus ook gedaald.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat de bestreden uiting moet worden aangemerkt als reclame in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code. De bewuste uiting, die twee internetpagina’s beslaat, bevat feitelijke informatie, met name over “wijzigen variabele rente”, maar vestigt bovendien de aandacht op bij ABN AMRO af te sluiten hypotheken, meer in het bijzonder hypotheken met een variabele rente. Onderaan de uiting wordt men ook aangemoedigd om een vraag te stellen of hypotheekadvies in te winnen; gesteld wordt: “Vraag of hypotheekadvies? Bel op werkdagen van 8 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17.30 uur. tel: (…)”. Aldus houdt de uiting, naast feitelijke informatie, ook een openbare aanprijzing van goederen en diensten van verweerder in.

De Commissie acht het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat met de begrippen “de variabele rente” respectievelijk “de rente” in de mededeling “De variabele rente kan dan iedere maand dalen of stijgen” respectievelijk de mededeling “Als de rente stijgt, betaalt u ook meer” wordt gedoeld op de variabele rente die klanten betalen over hun hypothecaire geldlening bij ABN AMRO en niet op enige andere, mogelijk door een derde gehanteerde rente.

Door te verwijzen naar de in het verweer opgenomen grafiek “Verloop variabele hypotheekrente ABN AMRO” heeft verweerder aannemelijk gemaakt dat de variabele rente in de praktijk ook kan dalen.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken