a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2014/00720

Datum:

08-12-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiereclame. Daarin zegt Bennie Jolink van de voormalige band “Normaal” onder meer:

“Kiek, het zit heel eenvoudig in elkaar. Als je geld verdient, dan komt dat binnen op de betaalrekening. Maar hoe hard ie er ook voor gewerkt heeft, rente over die centen, ho maar. Da’s toch niet normaal.

Bij SNS moeten ze daar niks van hebben. Die waarderen je centen en geven ook rente op de betaalrekening”.

Tot slot

zegt de voice-over:

“Rente op je betaalrekening. Heel normaal. SNS”

en

verschijnt in beeld:

“RENTE OP JE

BETAALREKENING

Kijk voor de voorwaarden op snsbank.nl”.

De klacht

Gesteld wordt dat men rente op de betaalrekening krijgt. Klager vindt de uiting niet volledig, omdat men aan “bepaalde zaken” moet voldoen en een bepaalde betaalrekening moet hebben om rente te ontvangen.

Klager heeft een betaalrekening bij SNS, maar krijgt geen rente over het uitstaande bedrag/tegoed. Gelet op de onderhavige reclame zou klager graag de rente van de afgelopen 2 jaar bijgeschreven zien. In de bewuste reclame zijn geen voorwaarden vermeld.

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

Sinds 2011 ontvangen alle consumenten die bij SNS Bank een betaalrekening openen daarop creditrente. In haar uitingen, waaronder haar website, vermeldt adverteerder duidelijk welke voorwaarden hiervoor gelden. In de bestreden televisiereclame wordt, anders dan klager stelt, verwezen naar de voorwaarden op snsbank.nl.

Klager heeft sinds 1998 een betaalrekening bij SNS Bank en beschikt over Mijn SNS (het internetbankieren van SNS). De betaalrekening van klager, “Plus Betalen”, is een oud product en wordt sinds de introductie van het product “SNS Betalen” in 2011 niet meer actief aangeboden. Sinds voornoemde introductie zijn bestaande klanten met een ouder betaalproduct herhaaldelijk actief benaderd om hen te wijzen op de mogelijkheid om hun product naar SNS betalen om te zetten en daarmee de mogelijkheid om rente op de betaalrekening te krijgen. Ook op de website wordt deze mogelijkheid tot omzetting geboden.

Dat klager zijn oude rekening heeft gehandhaafd, brengt niet mee dat de onderhavige reclame misleidend is. Die ziet immers op de betaalrekeningen die SNS Bank sinds 2011 in haar huidige productassortiment van particuliere betaalrekeningen aanbiedt, voor zowel nieuwe als bestaande klanten.

Het oordeel van de Commissie

Zoals klager terecht stelt, dient men een bepaalde betaalrekening te hebben, om “rente op de betaalrekening” te ontvangen. Het betreft de betaalrekeningen die SNS Bank sinds 2011 aanbiedt in haar huidige productassortiment van particuliere betaalrekeningen. Dit is niet met zoveel woorden in de onderhavige televisiereclame vermeld, maar dat betekent niet dat deze uiting onvolledig is. Anders dan klager kennelijk veronderstelt, wordt in de uiting betreffende “rente op je betaalrekening” verwezen naar “de voorwaarden op snsbank.nl”, hetgeen erop duidt dat niet zonder meer rente op een betaalrekening wordt gegeven. Adverteerder heeft bij verweer meegedeeld dat op de homepage van www.snsbank.nl staat dat klanten bij “SNS Betalen” rente op hun betaalrekening krijgen.

Overigens heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat zowel bestaande als nieuwe klanten in aanmerking komen voor rente op de betaalrekening, zij het dat klanten met een ouder, inmiddels niet meer aangeboden betaalproduct, zoals het product “Plus Betalen” van klager, hun product dienen om te zetten, teneinde rente te krijgen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken