a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2015/00664/A

Datum:

22-07-2015

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radiocommercial waarin een gesprek tussen twee medewerkers van een bedrijf wordt nagebootst. Daarbij zegt de ene medewerker onder meer: “Youri logt de hele tijd vanuit Roemenië in” waarna de andere medewerker zegt dat deze medewerker in de Cloud werkt en vanuit de hele wereld kan inloggen, waarna de andere medewerker zegt dat Youri net voorbijloopt. Hierna zegt de voice-over: “Wel zo slim. Bescherm je Cloud tegen hackers. Blijf in bedrijf met de Cyber preventiedienst van Interpolis”.

 

De klacht

 

Klager stelt dat in de radiocommercial de indruk wordt gewekt dat Roemenië vol met internet criminelen zit. Dit is niet juist. Er zitten in Roemenië meer computer experts dan computer criminelen.

 

Het verweer

 

Dit kan als volgt worden samengevat. De keuze voor Roemenië is willekeurig en adverteerder beoogt ook niet te suggereren dat de bewuste hackers afkomstig zijn uit Roemenië. Inmiddels wordt de radiocommercial niet meer uitgezonden.

 

Het oordeel van de voorzitter
 

De voorzitter oordeelt dat in de onmiskenbaar humoristisch bedoelde radiocommercial niet de boodschap wordt verkondigd dat Roemenië zich als land kenmerkt door hackers. Het enkele feit dat in de radiocommercial wordt gezegd dat een persoon vanuit Roemenië inlogt en uit het vervolg van de commercial blijkt dat sprake is van een hacker, is onvoldoende om hierover anders te oordelen. De klacht kan derhalve niet slagen.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken