a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2010/00358

Datum:

08-07-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

 

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft de pagina’s 21 en 43 van een reclamefolder voor de Opel Astra. Op internet staat een link naar de brochure: http://www.opel.nl/showroom/files/pdfl/brochureewastra_brochure.pdf.

 

De klacht

 

In de brochure staat op pagina 21 (bestand op internet: pagina 25) een afbeelding van het interieur van de ‘Opel Astra Cosmo’. In de afbeelding is een kleurenscherm te zien. Onder de tekst naast de afbeelding staat dat er op de foto’s ‘deels opties’ zijn afgebeeld. Het is echter niet duidelijk welke afbeeldingen opties zijn.

In de tekst op pagina 21 staat dat de bewuste auto onder meer ‘Electronic Climate Control’ bevat. Op pagina 42 (internet: pagina 48) van de brochure is afgebeeld hoe de Climate Control er op het scherm uit ziet.

 

Op de foto’s is een kleurenscherm afgebeeld. Bij navraag is echter gebleken dat in de Opel Astra Cosmo ‘mono scherm’ zit, zoals afgebeeld op pagina 17 (internet: pagina 21). De afbeelding op pagina 17 betreft echter de ‘Opel Astra Edition’, een goedkopere editie van de Opel Astra.

 

Verweer

 

In de folder wordt bij de afbeeldingen bij het desbetreffende model de uitrusting opgesomd. Voorts staat onder de opsomming duidelijk leesbaar de tekst “Op de foto’s zijn deels opties afgebeeld”. Gelet op het voorgaande kan naar de mening van adverteerder geen sprake zijn van misleiding.

 

Het oordeel van de Commissie  

 

De Commissie stelt voorop dat, voor de beoordeling of een uiting misleidend is, deze als geheel moet worden gezien.

Vanaf pagina 14/15 tot en met pagina 20/21 van de brochure worden achtereenvolgend de ‘Opel Astra Selection’ (pagina 14/15), de ‘Opel Astra Edition’ (pagina 16/17), de ‘Opel Astra Sport’ (pagina 18/19) en de ‘Opel Astra Cosmo’ (pagina 20/21) aangeprezen, door middel van onder meer een opsomming van verschillende functies die ‘standaard bovenop’ het desbetreffende model worden geleverd en een foto van het interieur van de auto.

 

De Commissie is, met klager, van oordeel dat, mede gelet op de hierboven beschreven wijze waarop de verschillende Opel-modellen worden gepresenteerd, in de brochure de indruk wordt gewekt dat de ‘Opel Astra Cosmo’ wordt geleverd met een kleurenscherm. Op de foto van het interieur van de ‘Opel Astra Cosmo’ op pagina 20/21 is immers een kleurenscherm afgebeeld. Voorts is op pagina 42/43 van de folder, waar de functie ‘Electronic Climate Control’ wordt uitgelegd, één van de standaardfuncties van de Cosmo, eveneens een kleurenscherm afgebeeld. Naar is komen vast te staan wordt de Cosmo echter geleverd met het scherm dat is afgebeeld bij de ‘Edition’ op pagina 17.

 

De tekst ‘Op de foto’s zijn deels opties afgebeeld’ onder de functie-opsomming verschaft hieromtrent naar het oordeel van de Commissie onvoldoende duidelijkheid. De zinsnede is te vaag om de indruk, die wordt gewekt, weg te nemen.

 

Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat adverteerder niet aan zijn verplichting als bedoeld in artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) voldaan. Meer specifiek is de reclame onduidelijk over één van de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van dat artikel, te weten de uitvoering. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken