a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00553

Datum:

02-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial voor Afterbite waarin diverse soorten muggen snel achter elkaar worden genoemd, waaronder de langpootmug. Hierna wordt gezegd dat Afterbite snel helpt na de steek.

 

De klacht

In de radiocommercial wordt een aantal insecten genoemd, waaronder de langpootmug,  waarbij de suggestie wordt gewekt dat zij alle steken. De langpootmug kan echter niet steken. De reclame-uiting kan mensen aanzetten tot het vernietigen van langpootmuggen vanwege onterecht veronderstelde overlast. De langpootmug dient uit de lijst met genoemde insecten te worden verwijderd. De reclame is in strijd met de waarheid en misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat langpootmuggen niet steken. Dit wordt bevestigd door vrij toegankelijke informatie op internet waarvan de voorzitter ambtshalve kennis heeft genomen. Op zichzelf genomen is het dus onjuist om, zoals in de radiocommercial gebeurt, te suggereren dat Afterbite ook werkt als men door een langpootmug is gestoken. Dat neemt niet weg dat de boodschap van de reclame-uiting als geheel niet misleidend of in strijd met de waarheid kan worden geacht. Het enkele feit dat langpootmuggen ten onrechte worden genoemd als insectensoort die kan steken, zal namelijk het economische gedrag van de gemiddelde consument niet wezenlijk verstoren. Deze consument wordt door de uiting ertoe aangespoord een product te kopen dat helpt bij steken van muggen. Deze werking is niet betwist. Daarbij acht de voorzitter het niet aannemelijk dat mensen in de radiocommercial aanleiding zullen zien tot het vernietigen van langpootmuggen. Het enkele snel noemen van langpootmuggen in een opsomming van diverse soorten muggen die wel steken is daartoe onvoldoende. De radiocommercial roept bovendien niet op tot verdelging van insecten maar tot bestrijding van de gevolgen van een steek. Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken