a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2010/00525

Datum:

06-09-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een abri waarop een omkijkende vrouw staat, gekleed in ondergoed. De vrouw is schuin van onder en op de rug gefotografeerd. Rechts onderaan de uiting staan (internet)adresgegevens van adverteerder. 

 

De klacht

 

De abri toont een vrouwelijk model in een seksueel verleidelijke pose. Zij is schaars gekleed en staat met haar achterwerk richting camera. Volgens klaagster is haar bilspleet zichtbaar. Klaagster meent dat de vrouw enkel als seksueel object wordt neergezet en vindt dit vrouw vernederend. Bovendien heeft de uiting niets met het kledingmerk te maken.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) De Commissie begrijpt de klacht aldus dat klaagster bezwaar maakt tegen de uiting omdat deze niet in overeenstemming zou zijn met de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden. Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met het voornoemde, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria.

2) Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. De Commissie overweegt hierbij dat in de uiting weliswaar een vrouw in ondergoed in een uitdagende en erotisch geladen pose is afgebeeld, maar zij acht de afbeelding niet te expliciet nu geen vrouwelijk geslachtsdeel zichtbaar wordt getoond. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de bestreden uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken