a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00189

Datum:

03-05-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft de volgende uitingen met betrekking tot het product “CNV Voor Zeker”:

1.

Een uiting op de website www.cnvvoorzeker.nl.

2.

Een folder met de titel “CNV Voor Zeker: Van werk naar werk zonder financiële zorgen”.

 

 

De klacht

 

In de uitingen 1 respectievelijk 2 staat omtrent CNV Voor Zeker:

“Voor werknemers met een contract van zowel bepaalde als onbepaalde tijd” en

“Zowel voor werknemers met een contract voor onbepaalde als bepaalde duur”. Niet is vermeld dat indien een contract voor bepaalde tijd eindigt, omdat het niet wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, geen uitkering bij werkloosheid wordt verstrekt. 

 

Het verweer

 

Adverteerder wijst op een aantal bepalingen van de Algemene verzekeringsvoorwaarden waaronder artikel 4 aanhef en onder f van de Bijzondere bepalingen inzake module 2: werkloosheid.

Daarin staat:

“Geen recht op uitkering bestaat indien:

(..)

f. de werkloosheid een gevolg is van het feit dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur is aangegaan en dat deze wegens niet verlenging op de einddatum stopt”.

De algemene voorwaarden zijn op de website www.cnvdienstenbond.nl te downloaden en worden bij het eerste contact met de consument (via post of mail) verstrekt.

De tekst in de folder en op internet is naar de mening van adverteerder correct, maar de beperking van de werkloosheidsdekking in geval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur zal duidelijk(er) worden aangegeven. Daartoe is de website inmiddels aangepast.      

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de gewraakte uitingen wordt in het kader van “CNV Voor Zeker” gesproken over een “Netto maandelijkse uitkering” bij werkloosheid en staat: “Voor werknemers met een contract van zowel bepaalde als onbepaalde tijd” respectievelijk “Zowel voor werknemers met een contract voor onbepaalde als bepaalde duur”.

Blijkens de Algemene verzekeringsvoorwaarden die van toepassing zijn op CNV Voor Zeker, bestaat  er geen recht op uitkering, indien de werkloosheid een gevolg is van het feit dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur is aangegaan en deze wegens niet verlenging op de einddatum stopt.

 

Nu in de gewraakte uitingen geen duidelijk voorbehoud wordt gemaakt wat betreft voornoemde beperkende voorwaarde, is er sprake van een omissie als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, zijn de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Dat de algemene voorwaarden kunnen worden gelezen op www.cnvdienstenbond.nl leidt niet tot een ander oordeel. 

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken