a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00427

Datum:

25-08-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een geadresseerde mailing bestaande uit een brief en een nieuwsbrief.

 

In de brief staat onder meer:

‘Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen is in 2009 ontstaan uit onvrede over de gebrekkige voorlichting over overheidsbijdragen en is onafhankelijk van de overheid’.

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen blijkt een particulier initiatief te zijn met een commercieel belang. Tegen betaling van € 13,90 ontvangt men een informatiemap met daarin ‘alles wat u nodig heeft om het geld waar u mogelijk recht op heeft snel en simpel aan te kunnen vragen’. Klaagster vindt de uiting misleidend nu de indruk wordt gewekt dat het een overheidsinitiatief betreft. Ze wijst in dit verband op het correspondentie-adres te Den Haag.

 

Het verweer

 

In de gewraakte uiting wordt klaagster geïnformeerd over een van adverteerders producten. In de brief staat: ‘Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen is in 2009 ontstaan uit onvrede over de gebrekkige voorlichting over overheidsbijdragen en is onafhankelijk van de overheid’. In de folder staat: ‘Door gebrek aan goede overheidsvoorlichting op internet lopen veel mensen jaarlijks veel geld mis. Uit onderzoek van bureau Netmarketing blijkt dat 44% van de mensen op overheidswebsites het spoor bijster raakt. Dit komt onder andere door slechte navigeerbaarheid, ambtelijk taalgebruik of een onduidelijk menu’. Volgens adverteerder wordt met bovenstaande mededelingen niet de indruk gewekt dat zij een overheids-instelling is.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie blijkt uit het geheel van de uiting voldoende duidelijk dat Voorlichtingscentrum Overheidsbijdragen geen door de overheid geïnitieerde instantie is. In de brief staat letterlijk dat adverteerder onafhankelijk is van de overheid. Het enkele feit dat adverteerder is gevestigd in Den Haag, maakt dit oordeel niet anders. De Commissie acht de klacht dan ook ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken