a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00825

Datum:

10-10-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de bij het tijdschrift Quest gevoegde flyer van adverteerder met – voor zover hier van belang – de volgende tekst:

“Iets te vieren?

  Kondig het groots aan met een

  GRATIS* spandoek!

  (…)

  Alleen via het internet verkrijgbaar:

  www.vistaprint.nl/Quest5

 

(…) *Exclusief verzendkosten (…)”

 

De klacht

 

1)

De website waarnaar in de flyer wordt verwezen bestaat niet. Op navraag werd klager doorgestuurd naar de website www.vistaprint.nl/kampioen30.

 

2)

Bij het invullen van de bestelling van een spandoek op de website bleek klager € 4,99 te moeten betalen voor het doek en € 6 verzendkosten. Van een gratis actie is dus geen sprake.

 

Het verweer

 

Ad 1)

De flyer was gevoegd bij de september-editie van het tijdschrift Quest, dat volgens de uitgever van het tijdschrift op 18 augustus 2011 bij de Quest-abonnees zou worden bezorgd. De ‘live’ datum van de voor de actie van Vistaprint gecreëerde landingspagina stond daarom gepland op 18 augustus 2011. Toen Vistaprint via haar helpdesk meldingen ontving waaruit bleek dat het tijdschrift bij sommige abonnees al twee dagen eerder was bezorgd, is de landingspagina zo snel mogelijk, dat wil zeggen op 17 augustus 2011, toegankelijk gemaakt.

 

Klager is terecht gekomen op de landingspagina www.vistaprint.nl/kampioen30, die was gecreëerd voor een gratis spandoekactie die was aangekondigd op een bij de Kampioen van juni 2011 gevoegde flyer.

 

Ad 2)

Via de genoemde landingspagina(s) bestaat de mogelijkheid met een van de 36 gratis ontwerpen een gratis ‘gepersonaliseerd’ spandoek te creëren. Kiest men voor opties buiten het gratis-ontwerp-assortiment, dan worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Tijdens het bestelproces van het in de (Quest-)flyer aangeboden spandoek blijkt duidelijk dat een spandoek gratis is mits een keuze wordt gemaakt uit één van de gratis ontwerpen, het één spandoek betreft van vinyl, in het formaat small en voorzien van Vistaprint reclame. Zowel in de flyer als tijdens het bestelproces wordt vermeld dat verzendkosten in rekening worden gebracht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Ad 1)

De Commissie heeft geen reden te twijfelen aan de juistheid van adverteerders verklaring, dat het septembernummer van de Quest twee dagen eerder naar abonnees is verzonden dan door de uitgeverij van het tijdschrift was meegedeeld, waardoor de landingspagina voor de onderhavige spandoekactie een dag later dan ontvangst van de flyer door (sommige) abonnees toegankelijk is geworden. In dit geval is sprake van een (logistieke) omstandigheid die adverteerder niet kan worden toegerekend. Het gedeelte van de klacht dat is gericht tegen de verwijzing in de flyer naar een niet-bestaande website wordt daarom afgewezen.

 

Ad 2)

Klagers bezwaar is gericht tegen het feit dat geen sprake is van een gratis spandoek, omdat hij een bedrag moest betalen voor het doek en er verzendkosten in rekening worden gebracht.

Op grond van artikel 8.5 in combinatie met punt 19 van bijlage 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) is een reclame onder alle omstandigheden misleidend indien daarin een product als ‘gratis’ wordt omschreven, terwijl de consument iets anders moet betalen dan de onvermijdelijke kosten om in te gaan op het aanbod en het product af te halen dan wel dit te laten bezorgen. Gelet op deze bepaling is het in rekening brengen van verzendkosten, waarnaar in de uiting voldoende duidelijk wordt verwezen, niet in strijd met de omschrijving van het spandoek als ‘gratis’. Niet is gesteld of gebleken dat  de te betalen verzendkosten afwijken van de werkelijke verzendkosten. De Commissie acht voorts voldoende aannemelijk geworden dat het mogelijk is een spandoek te bestellen waarvoor geen andere kosten dan verzendkosten in rekening worden gebracht. De Commissie acht daarom dit gedeelte van de klacht ongegrond.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken