a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00440

Datum:

14-05-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

 

Het betreft een filmpje op http://wwwmoetenwenietwillen.nl/2012/04/brein-schiet-je-voor-je-kop/. In het filmpje wordt een aanslag gesimuleerd op een bioscoop, gezien vanuit het perspectief van een bezoeker die de bioscoopfilm opneemt met een mobiele telefoon. Door twee gemaskerde mannen wordt enkele malen geschoten op het publiek in de zaal, dat wordt gesommeerd spullen in een tas te doen. De bezoeker die zat te filmen wordt kennelijk door een schot geraakt.

 

De klacht

 

Het doel van het filmpje is om duidelijk te maken dat je geen opnames mag maken van in de bioscoop vertoonde films. Dit filmpje legitimeert (bijna) het gebruik van geweld tegen mensen die ‘illegale’ opnames maken en zet deze mensen weg als gevaarlijk en crimineel. Het filmpje getuigt van slechte smaak.

 

Het verweer

 

Het filmpje, waarin – voor zover te horen is – BREIN niet wordt genoemd, is niet van stichting BREIN afkomstig en verweerder is niet met het filmpje bekend. Stichting BREIN doet niet aan reclamecampagnes. Verweerder veronderstelt dat sprake is van een hoax. Het bericht is verzonnen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Commissie de klacht zal afwijzen, nu niet is gebleken dat het bestreden filmpje van Stichting BREIN afkomstig is dan wel met medeweten van verweerder op het internet is geplaatst.

 

Gelet hierop wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst  de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken