a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2016/00753

Datum:

07-11-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting op de website met het volgende tekstfragment:

“Cryolipolyse ook wel bekend als coolsculpting is een revolutionaire technologie om figuurcorectie toe te passen door vetcellen te bevriezen. Bevriezing zorgt ervoor dat de cellen vernietigd worden waarna deze op een natuurlijke manier door het lichaam worden afgevoerd. Het is vooral bedoelt voor het verwijderen van kleine hoeveelheden vet op buik, billen, benen en taille die met sporten of een dieet niet willen verdwijnen. Een vetreductie tot 23% in 1 behandeling behoort tot de mogelijkheden. Het gaat helaas dus niet om het verliezen van veel gewicht.

De voordelen:

-Geen naalden

-Geen verdoving

-Geen operatie

-Geen pijnbestrijding

-Geen herstelperiode

De Werking:

De behandeling is gebaseerd op het feit dat vet weefsel gevoeliger is voor kou dan ander weefsel. Vetcellen gaan simpelweg eerder kapot dan bijvoorbeeld huid, spier en zenuwcellen. De afgebroken cellen worden geleidelijk op natuurlijke wijze door het lichaam afgevoerd en het resultaat is het best te zien na 2 tot 4 maanden. Voordeel van deze geleidelijke manier is dat de huid zich ook kan aanpassen en stevig blijft.

Voor welke delen van het lichaam?

Een aantal probleem gebieden kunnen met succes behandeld worden.

De buik is uitermate geschikt om te behandelen.

De “love handles” zijn erg populair.

De rug.

De binnenkant van de dij.

Bye Bye Fat Stappenplan
Hoe het voelt:

De behandelkop zuigt de “vetrol” op en koelt deze. In eerste instantie voel je een knijpend gevoel en wat tinteling. Dit komt omdat het lichaam zich aanpast aan de temperatuur. Na 5 tot 10 minuten gaat dit over in een soort gevoelloosheid. Om de behandelkop op z’n plaats te blijven houden kun je geen plotselinge bewegingen maken of in een totaal andere houding gaan zitten. Hou er dus rekening mee dat je ongeveer een uur stil moet blijven zitten. Je vervelen hoeft echter niet. TV, internet, IPad, noem het maar op zijn aanwezig. Je kunt natuurlijk ook gewoon een dutje doen.

Erna:

Na de behandeling kun je gewoon weer alles doen wat je daarvoor deed. De huid zal een tijdje rood zijn. De behandelde zone kan een beetje hard aanvoelen en soms wat blauwe plekken vertonen die na een paar weken weg zijn. Gevoelloos en wat spierpijn of kramp is een vaak gehoorde klacht.  Dit kan een paar weken duren en zal uiteindelijk ook verdwijnen.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Zolang er op de aanwezige plaats voelbaar vet aanwezig is, is een behandeling mogelijk. Over het algemeen is men na 2 tot 3 behandelingen tevreden met het resultaat. Na ca. 6 weken (45 dagen) kunnen we in overleg bepalen of een vervolg behandeling gewenst dan wel zinvol is.

Is het voor mij geschikt?

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de beste resultaten worden behaald bij mensen met een BMI onder de 30. Oftewel niet meer dan een kilo of 10 van het ideale gewicht.

Nogmaals, het is geen methode  om veel gewicht ineens te verliezen. De procedure is vooral bedoeld om b.v. vetrollen op de rug of buik, of de zgn. lovehandles in de taille te verwijderen. Na een intake kunnen we pas met zekerheid bepalen of Cryolipolyse voor jou kans van slagen heeft.”

Onder de button “Cryolipolyse” op de homepage van adverteerder is tevens een afbeelding te zien, waarin als zogeheten banner de volgende tekst verschijnt:
“Figuurcorrectie met nieuwe technologie; Geen naalden; Geen herstelperiode; Geen pijnbestrijding; Vries je vetcellen weg”
Onder de afbeelding staat de volgende tekst:

“Verwijderen van vet zonder operatie of dieet. In slechts één behandeling tot 23% reductie van onderhuids vetweefsel mogelijk!”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klaagster heeft na enig onderzoek naar het bevriezen van vet een Cryolipolyse-behandeling laten uitvoeren bij adverteerder, op 3 juni 2016. Op de website was deze behandeling omschreven als een figuurcorrectie. Daarnaast stond in de uiting dat na slechts één behandeling een reductie van 23% onderhuids vetweefsel mogelijk was. Klaagster stelt dat zij door deze advertentie is misleid. Over de behandeling is klaagster zeer ontevreden. Zij is behandeld aan de onderbuik. Na de behandeling is een vetophoping ontstaan. Adverteerder stelde dat die weg zou trekken, maar drie maanden later is de vetophoping enkel verergerd. Kleding die zij eerder droeg, past haar nu niet meer. Klaagster is erg ongelukkig met het resultaat. De behandeling zou geschikt zijn voor mensen met een BMI onder de 30. Ten tijde van de behandeling was het BMI van klaagster 23,8. Klaagster heeft telefonisch en schriftelijk geklaagd bij adverteerder. Daarop is niet gereageerd.    

 

Het verweer

Er is geen verweer gevoerd.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie meent dat de klacht naar de kern genomen de behandeling zelf betreft. Klaagster stelt in haar klacht niet waar de misleiding in de reclame-uiting uit bestaat. Klaagster wijst in haar klacht op de gevolgen en het resultaat van een behandeling aan haar onderbuik, die volgens haar niet voldeden aan hetgeen zij verwachtte. Vervolgens wijst zij op adviezen die zij na de behandeling heeft opgevolgd, maar die geen resultaat hadden. Ten slotte uit klaagster haar onvrede over de wijze waarop adverteerder haar klacht heeft behandeld: op haar schriftelijk en telefonisch klagen is niet gereageerd.

Nu het oordeel van de Commissie zich beperkt tot de beoordeling van reclame-uitingen, en de onderhavige klacht niet specifiek op de uiting van adverteerder ziet maar op de gevolgen van de behandeling, beslist de Commissie als volgt.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken