a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2017/00773

Datum:

21-12-2017

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website www.ticketmaster.nl voor zover op deze website staat:

“UB40 tickets” met een foto van de band, bestaande uit negen afgebeelde personen, waarbij staat: “UB40 Back at Ahoy 20.10.2017”.

 

De klacht

Klaagster heeft 2 kaarten gekocht voor het concert van UB40 in de veronderstelling dat dit de ‘originele’ UB40 zou zijn uit de jaren 80/90. Tijdens het concert bleek echter dat de originele leadzanger en ook de tweede leadzanger en een ander bandlid waren vervangen. Klaagster meent dat zij is misleid omdat bij de uiting alleen een kleine foto staat met 9 man erop zonder dat is vermeld dat de ‘cruciale’ bandleden ontbreken.

 

Het verweer van Ticketmaster

Ticketmaster is geen organisator van evenementen maar verkoopt de tickets namens organisatoren en is dan ook niet verantwoordelijk voor de reclame die de organisatoren aanreiken aan Ticketmaster.

Ter achtergrondinformatie over UB40 wil Ticketmaster wel opmerken dat, zoals ook onder meer op internet te vinden is, de oorspronkelijke leadzanger reeds lang geleden de band heeft verlaten en een eigen UB40 heeft opgericht en de schrijfwijze van deze band anders is, namelijk “UB40 feat Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue”. Al een paar jaar wordt, op initiatief van Ali Campbell via de rechter uitgevochten wie van de twee bands de naam UB40 mag gebruiken. Daar is nog altijd geen uitslag van. Omdat Ticketmaster niet voor eigen rechter mag spelen, is daarom de naam vermeld zoals deze is aangeleverd door eventorganisator Ahoy, namelijk UB40. Dit is de band die sinds 2008 in die samenstelling tourt en in oktober Ahoy aandeed.

 

Het verweer van Greenhouse

Dit kan als volgt worden samengevat.

Greenhouse benadrukt dat de meeste mensen op de hoogte zijn van het feit dat enkele leden, waaronder de leadzanger, in 2008 uit de band zijn gestapt en optreedt onder de naam

“UB40 feat Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue”. Dit wordt in alle uitingen zo vermeld. De samenstelling die onder de naam UB40 (zonder toevoeging) optreedt, bestaat uit de overgebleven originele bandleden. Dit is de band die op 20 oktober 2017 in Ahoy optrad. Greenhouse zorgt er in haar uitingen voor dat wordt gewezen op de samenstelling van de band, ofwel door middel van beeld of door middel van tekst. Ook klaagster heeft de afbeeldingen gezien en kon dus zien wie de bandleden van UB40 zijn. Greenhouse verwijst naar een eerdere beslissing (kennelijk doelt Greenhouse op de beslissing in dossier 2017/00263) waarin de voorzitter overwoog dat:

Klaarblijkelijk zijn er momenteel twee versies van de oorspronkelijke band UB40: “UB40” en “UB40 feat Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue”. Onweersproken is dat er op dit moment een rechtszaak gevoerd wordt over welke van de twee bands (die beide hun oorsprong vinden in het UB40 uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw) gerechtigd is de naam “UB40” te voeren. Over deze vraag (en wie gerechtigd is de oude hits te spelen) kan in deze procedure geen uitsluitsel gegeven worden. Zolang hier geen uitsluitsel over bestaat, kunnen beide bands deze naam gebruiken, en kan adverteerder in haar uiting de naam “UB40” opnemen, mits er bij het publiek geen verwarring bestaat over wie er gaat optreden.

Greenhouse vindt dat zij er alles aan gedaan heeft om aan te geven dat dat “UB40” en niet “UB40 feat Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue” in Rotterdam Ahoy stond. Er is nooit met alleen de naam van de band geadverteerd.  

 

Het oordeel van de voorzitter
Zoals reeds in een eerdere zaak aan de orde is gekomen (dossier 2017/00263) zijn er momenteel twee versies van de oorspronkelijke band UB40: “UB40” en “UB40 feat Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue” en wordt er op dit moment een rechtszaak gevoerd over welke van de twee bands (die beide hun oorsprong vinden in het UB40 uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw) gerechtigd is de naam “UB40” te voeren. Over deze vraag kan in deze procedure geen uitsluitsel gegeven worden.

Zolang hier geen uitsluitsel over bestaat, kunnen beide bands deze naam gebruiken, en kan adverteerder in haar uiting de naam “UB40” opnemen, mits er bij het publiek geen verwarring bestaat over wie er gaat optreden. De voorzitter is van oordeel dat van een dergelijke verwarring geen sprake zal zijn en overweegt daartoe als volgt.

De band UB40 is bijna 40 jaar geleden opgericht. Bij een band die al zo lang bestaat kan men er niet zonder meer vanuit gaan dat deze band nog in exact dezelfde samenstelling optreedt als in het begin. In het onderhavige geval is bovendien sprake van een splitsing van de band die in 2008 heeft plaatsgevonden, hetgeen betekent dat er reeds sinds 2008 twee UB40’s bestaan. Voor zover het publiek dat geïnteresseerd is in een kaartje voor een concert van UB40 niet al op de hoogte kan worden geacht van de splitsing van de band (bijna 10 jaar geleden), wordt eventuele verwarring weggenomen door de afbeelding van de leden van de band die zal optreden. Van misleiding is derhalve geen sprake.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken