a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2010/00513

Datum:

13-09-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.nrv.nl met betrekking tot de ‘Rondreis Maleisië 14 dagen Hoogtepunten van Maleisië’. Op de (sub-)webpagina ‘Data & Prijzen’ wordt met betrekking tot voornoemde reis een prijs per persoon van € 1529,- vermeld wanneer men vertrekt in de periode 27 tot en met 31 december.

 

De klacht

 

Wanneer klager voornoemde reis wil boeken, wordt hem telefonisch meegedeeld dat op de door hem gewenste vertrekdag een vluchttoeslag geldt van € 156,- per persoon. Nu adverteerder, gelet op het moment van boeken door klager, de aangeboden reis reeds een half jaar van tevoren niet meer voor de geadverteerde prijs kan leveren maar het desbetreffende aanbod wel op de website laat staan, is klager van mening dat de uiting misleidend is.

 

Het verweer

 

Omdat adverteerder zijn reizen calculeert op de voordeligste vluchtklasse van de luchtvaartmaatschappij en de beschikbaarheid van de stoelen in de voordeligste vluchtklasse varieert, kan het zijn dat de prijs van de vlucht tussen het moment van publicatie van de betreffende reis op adverteerders website en het moment van boeking, is gewijzigd. Indien op het moment van boeking blijkt dat de vlucht niet meer in voordeligste boekingsklasse kan worden aangeboden is een vluchttoeslag van toepassing. Deze informatie staat in de algemene voorwaarden, die bij boeking via internet expliciet onder de aandacht wordt gebracht en waarmee de klant expliciet akkoord dient te gaan, alsook op de website bij de aanbieding van de vliegtickets. Klanten kunnen besluiten om op dat moment de boeking al dan niet voor te zetten. Periodiek worden prijzen gecontroleerd en worden deze, indien blijkt dat de op dat moment geldende prijs afwijkt van de prijs zoals gepubliceerd op de website, conform de Reclamecode Reisaanbiedingen, aangepast aan de meest actuele prijs. In het onderhavige geval is de prijs op 5 juli jl. voor het laatst aangepast. Adverteerder is dan ook van mening dat in zijn uitingen correcte en duidelijke prijzen worden gehanteerd met vermelding van vaste onvermijdbare (bijkomende) kosten. Voor zover de vluchttoeslag als onvermijdbare kosten wordt beschouwd, dan betreft het onvermijdbare kosten die afhankelijk van de keuze van de consument in de fase van de uitnodiging tot aankoop, in de zin van voornoemde Code. Adverteerder meent dat geen sprake is van misleiding.

 

De mondelinge behandeling

 

Adverteerder merkt op dat de Maleisiëreis een privérondreis op aanvraag betreft die niet van tevoren wordt ingekocht. De kosten van de reis zijn afhankelijk van het moment van boeken.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Op de (sub)pagina ‘Data & Prijzen’, waar de gewraakte Maleisiëreis wordt aangeboden voor € 1529,-, worden ook ‘Kamertoeslagen’, ‘Bijkomende kosten’, ‘Reserveringskosten’ en (onder meer) luchthavenbelasting, veiligheids- en brandstoftoeslag onder de noemer ‘Inclusief’ opgesomd. Niet wordt vermeld dat er mogelijk een vluchttoeslag geldt voor deze reis. Nu adverteerder nalaat te vermelden dat de geadverteerde prijs exclusief vluchttoeslag is en dienaangaande geen voorbehoud heeft gemaakt, is de Commissie van oordeel dat adverteerder in strijd heeft gehandeld met artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) dat bepaalt dat aan­bieders (van reisdiensten) zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen. Dat adverteerder in de algemene voorwaarden wel een voorbehoud ten aanzien van de prijs heeft gemaakt, is onvoldoende om deze strijdigheid voornoemd artikel weg te nemen. Bovendien heeft adverteerder onvoldoende aannemelijk gemaakt dat, ingevolge de door hem over gelegde bijlage 3, elders op de website wel zou zijn voldaan aan voornoemd artikel. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de klacht gegrond.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken