a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2011/00477

Datum:

27-06-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de Prijswijzer die is gevoegd bij de zomergidsen 2011 van Holland International.

 

De klacht

 

In de prijsbijlage bij de zomergidsen 2011 van Holland International wordt gewerkt met minimum en maximum prijzen. Er is een zeer groot verschil tussen de minimum en maximum prijzen, waardoor je niet weet waar je aan toe bent. De tarieven geven slechts een prijsindicatie; voor de actuele dagprijs moet je naar het reisbureau gaan of internet raadplegen.

Klager vindt dit niet transparant.

Ook het werken met verschillende soorten vluchtklassen door ArkeFly is naar de mening van klager niet transparant, omdat ArkeFly een chartermaatschappij en geen lijndienstmaatschappij is.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing komt de Commissie hierop terug in haar oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) Voorop gesteld wordt, dat de Prijswijzer naar het oordeel van de Commissie aangemerkt dient te worden als een reclame-uiting in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code. De Prijswijzer bevat immers niet louter informatie voor klanten met een concreet boekingsvoornemen, zoals door adverteerder is aangevoerd, maar is ook een systematische aanprijzing van de door adverteerder aangeboden reisproducten.

 

2) De Commissie begrijpt klagers bezwaar tegen de Prijswijzer aldus, dat hij de vermelding van minimum en maximum prijzen onduidelijk en om die reden in strijd acht met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR). Hierin is bepaald dat aanbieders van reisdiensten in hun reclame-uitingen zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen.

 

3) Op pagina 4 van de Prijswijzer met als titel “Hoe werkt de Prijswijzer?” wordt onder het subkopje “Prijswijzer” beschreven, dat hierin per accommodatie per prijsperiode de minimale en maximale prijs op basis van een tweepersoons bezetting staan. Hieraan is het volgende toegevoegd: “De getoonde prijzen zijn dus niet de exacte prijzen die voor elke vertrekdatum in die periode geldig zijn! Deze Min.-Max. prijzen geven u echter wel een goede indicatie van hoe de prijzen van de accommodaties zich onderling verhouden, zodat u makkelijk een vergelijking kunt maken. De maximale prijs voor een bepaalde periode is gebaseerd op de duurste vluchtklasse en inclusief alle mogelijke toeslagen. U zult dus nooit onverwachts meer hoeven te betalen dan die maximale prijs (…).” Geadviseerd wordt altijd de “actuele dagprijs” te checken.

Bij de in de Prijswijzer opgenomen prijstabellen is telkens een “toelichting prijswijzer” opgenomen met een ongeveer gelijkluidende tekst als de hierboven weergegeven algemene handleiding. De toelichting wordt besloten met de mededeling “Raadpleeg uw reisadviseur voor de actuele prijs en voor prijzen bij een bezetting met meer dan 2 personen.”

 

4) Naar het oordeel van de Commissie voldoet de vermelding van de prijzen in de Prijswijzer aan het in artikel III onder 1 RR opgenomen vereiste van het hanteren van duidelijke prijzen in reclame-uitingen. In de Prijswijzer wordt voldoende toegelicht dat de daarin opgenomen minimum en maximum prijzen een indicatie vormen voor de bij het reisbureau of op internet op te vragen actuele dagprijs. Hierdoor wordt de consument niet alleen geïnformeerd over de minimum prijs, te vergelijken met een vanaf-prijs, maar wordt ook bekend gemaakt welke prijs maximaal betaald moet worden. Dat de minimum en maximum prijs veel van elkaar kunnen verschillen, betekent niet dat de in de Prijswijzer vermelde prijzen onvoldoende duidelijk zijn als bedoeld in eerdergenoemd artikel III onder 1 RR.

 

5) De Commissie gaat ervan uit – mede gezien de pijl die is geplaatst op de betreffende bij de klacht gevoegde pagina – dat klager met zijn opmerking dat hij “ook het feit dat charter luchtvaartmaatschappij ArkeFly (TUI) kennelijk werkt met verschillende soorten vluchtklasses” niet transparant vindt, doelt op de mededeling “Alle prijzen in de Prijswijzer zijn gebaseerd op de Economy Class van ArkeFly”. Mede gelet op het feit dat onder deze mededeling wordt vermeld, dat bij ArkeFly de mogelijkheid bestaat tegen een meerprijs vanaf € 20 p.p. per enkele reis de “Comfort Class (met o.a. extra beenruimte)” te reserveren, acht de Commissie de bestreden uiting ook op dit punt voldoende duidelijk.

Het feit op zich dat luchtvaartmaatschappij ArkeFly verschillende vluchtklassen kent, staat niet ter beoordeling van de Commissie.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken