a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2011/01183

Datum:

13-02-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in de ANWB Kampioen van april 2011.

Daarin biedt adverteerder een 16-daagse rondreis “Cuba Grande” aan “Vanaf € 1599”.

In de advertentie staat onder het kopje “Heel véél inclusief” onder meer:

“Brandstofheffing, veiligheidstoeslag en luchthavenbelasting”.

Onderaan de uiting staat onder meer:

“De vanafprijs is onder voorbehoud en op basis van beschikbaarheid bij een bezetting van twee personen”. 

 

 

De klacht

 

Klaagster heeft voor de onderhavige reis voor twee personen € 3.885,50 betaald. Klaagsters zus en nicht betaalden nog € 10,- meer.

In Cuba bleek dat verschillende medereizigers veel minder voor deze reis hadden betaald, bijvoorbeeld slechts € 1268,-. Ook werd duidelijk dat anders dan in het geval van klaagster, aan andere reizigers niet apart brandstofheffing, luchthavenbelasting en veiligheidstoeslag in rekening werden gebracht. Voor hen waren deze kosten bij de prijs inbegrepen, zoals in de advertentie is vermeld.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De reis wordt aangeboden voor een all-in prijs vanaf € 1599,- per persoon inclusief brandstoftoeslag, veiligheidstoeslag en luchthavenbelasting.

In de uiting staat duidelijk dat de vanaf prijs onder voorbehoud is en op basis van beschikbaarheid bij een bezetting van twee personen.

Klaagster heeft voor de reis een all in prijs betaald van € 1889,- per persoon. Dit betrof een reissom van € 1558,- plus € 31,- aan luchthavenbelasting en € 300,- aan brandstofheffing en veiligheidstoeslag.

 

Belangrijk is het tijdstip van boeken. Adverteerder is een internet reisorganisatie en kan de prijs van de reizen op de website aanpassen al naar gelang de mogelijkheden bij inkoop van vluchten en accommodatie en/of tussentijdse acties. Zo komt het voor dat er per vertrekdatum verschillende all-in prijzen worden betaald.

De basisprijs/reissom behorende bij de onderhavige vanaf all in prijs bedraagt € 1268,- per persoon, te weten € 1599,- minus € 331,-. Blijkens een bij het verweer overgelegd overzicht van medereizigers van klaagster is de bewuste reis met als vertrekdatum 5 oktober 2011 in geval van 6 van de 10 boekingen voor een all-in prijs van € 1599,- geboekt. Op de datum dat klaagster haar reis boekte, kon de reis helaas niet voor dit bedrag worden geboekt.

 

Op de website van adverteerder, via welke klaagster de reis heeft geboekt, worden de diverse kostenelementen die de all in prijs vormen, uitgesplitst. Dit gebeurt ook op de factuur.

 

Aangezien sommige reissommen zoals € 1558,-, € 1568,- en € 1268,- veel op elkaar lijken, en de vanaf all in prijs € 1599,- bedroeg, kan adverteerder zich voorstellen dat er tijdens de reis verwarring is ontstaan. Klaagster heeft niet dubbel betaald voor luchthavenbelasting e.d., maar heeft tegen een andere prijs geboekt dan vermeld in de reclame.    

 

De mondelinge behandeling

 

Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting wordt de 16-daagse rondreis Cuba Grande aangeboden voor een “Vanaf” prijs van € 1599,-, met als één van de mogelijke vertrekdata 5 oktober 2011. Volgens de uiting is deze prijs inclusief “Brandstofheffing, veiligheidstoeslag en luchthavenbelasting”.

Onderaan de uiting is vermeld:

“De vanafprijs is onder voorbehoud en op basis van beschikbaarheid bij een bezetting van twee personen”.

 

Gezien laatstgenoemde mededeling acht de Commissie het voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat de prijs inclusief voornoemde heffing en toeslagen niet voor eenieder hetzelfde behoeft te zijn en dat deze hoger kan uitvallen dan € 1599,-. Voorts heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt dat 12 van klaagsters medereizigers als basisprijs € 1268,- betaalden en € 331,- aan voornoemde heffing en toeslagen, derhalve € 1599,- in totaal en dat klaagster niet dubbel heeft betaald voor die heffing en toeslagen.

Gelet op het bovenstaande leidt het feit dat klaagster een hogere prijs heeft betaald dan € 1599,- niet tot het oordeel dat de bestreden advertentie in strijd is met de Nederlandse Reclame Code, meer in het bijzonder de Reclamecode Reisaanbiedingen, waarin onder meer is bepaald (artikel V onder 1):

 “Aanbieders zorgen voor een redelijke beschikbaarheid van de door hen in reclame-uitingen aangeboden diensten voor de genoemde prijs”.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken