a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2012/00294

Datum:

01-05-2012

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de uiting op adverteerders website www.d-reizen.nl betreffende het te boeken appartement Wildbachhof te Zell am See.

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

 

Klager heeft via de website van D-reizen een accommodatie in Oostenrijk geboekt. In de boekingsmodule staat dat sprake kan zijn van kosten die ter plaatse moeten worden betaald. Desgevraagd deelde de klantenservice van adverteerder telefonisch mee dat de ter plaatse te betalen kosten bestaan uit toeristenbelasting en eventueel te huren linnengoed. Op de ontvangen boekingsbevestiging werden echter ook schoonmaakkosten ten bedrage van

€ 125,00 vermeld die ter plaatse moesten worden voldaan. Klager maakt bezwaar tegen deze verborgen kosten en wijst op de aanbieding van dezelfde accommodatie bij andere reisorganisaties, waarbij de bijkomende kosten wel duidelijk worden gecommuniceerd.

 

Het verweer

 

Bij het opvragen van de gewenste accommodatie op adverteerders internetsite wordt direct vermeld dat de genoemde prijs onder voorbehoud is en exclusief eventueel ter plaatse te betalen kosten. De bijkomende kosten worden niet expliciet genoemd, omdat adverteerder daartoe op dit moment, gezien het brede aanbod van de diverse touroperators, nog niet in staat is. Via een pop-up bij de getoonde prijs “onder voorbehoud” wordt meegedeeld dat beschikbaarheid en actuele prijs bij de touroperator worden nagevraagd. Wordt de reservering vervolgd en blijkt de gewenste accommodatie beschikbaar te zijn, dan wordt een scherm getoond met de actuele prijs. Na het invullen van de NAW-gegevens van de reiziger(s) kan de boeking definitief worden gemaakt.

 

Repliek en dupliek

 

Klager heeft aangevoerd dat de in het begin van de boeking getoonde prijs onder voorbehoud is omdat de actuele prijs moet worden opgevraagd. Bij de actuele prijs en bij het definitief reserveren wordt echter nog geen melding gemaakt van de verplichte schoonmaakkosten, die voor een 5-persoons accommodatie € 125,00 bedragen. Deze kosten blijken pas uit de schriftelijke boekingsbevestiging.

 

D-reizen handhaaft het verweer en ziet geen aanleiding dit in reactie op de repliek aan te vullen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In artikel III sub 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) is bepaald dat aan­bieders (van reisdiensten) zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen, inclusief de hen op het moment van publicatie be­kende vaste onvermijdbare kosten. Krachtens artikel IV sub 1 van de RR geldt artikel III sub 1 RR onverkort als het gaat om een uitnodiging tot aankoop, waarvan sprake is in het geval van de onderhavige boekingsmodule van D-reizen.  

 

De Commissie stelt vast dat de verplichte schoonmaakkosten van € 125 per (5-persoons) accommodatie tot de vaste onvermijdbare kosten moeten worden gerekend en daarom  inbe­grepen dienen te zijn in de door adverteerder op de eerste pagina van de boekingsmodule getoonde prijsberekening. Dat deze kosten ter plaatse dienen te worden voldaan, doet hieraan niet af. Nu de schoonmaakkosten niet in de prijsberekening zijn opgenomen, is de reclame-uiting op dit punt in strijd met de genoemde bepaling uit de RR. De vermelding “onder voorbehoud” is onvoldoende om deze strijdigheid met artikel III onder 1 RR weg te nemen.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de bestreden uiting in strijd met artikel III onder 1 RR. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken