a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2013/00173

Datum:

22-04-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Herkenbaarheid adverteerder

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft de tekst op de gevel van reisbureau Brouwer, alsmede de aan de gevel bevestigde lichtbak en de raamstickers  waarop het logo Thomas Cook staat.

 

De klacht

 

Klager heeft bij Thomas Cook Reisbureau Brouwer in De Bilt, op welke vestiging klager werd geattendeerd via de website van Thomas Cook, een reis geboekt, in de veronderstelling de reis te hebben geboekt bij het internationale A-merk Thomas Cook.  De reis blijkt echter geboekt te zijn bij Thomas Cook Reisbureau Brouwer, dat een “zelfstandige franchiser” blijkt te zijn.

Klager voelt zich misleid door de reclame-uitingen in en voor het kantoor van Thomas Cook Brouwer in De Bilt. Nergens wordt vermeld dat dit kantoor “geen 100% echt Thomas Cook kantoor” of een “Thomas Cook Light kantoor” is.

 

Het verweer

 

Anders dan klager stelt, heeft Reisbureau Brouwer de klacht, waarmee klager zich tot Reisbureau Brouwer wendde, volgens de geldende voorwaarden, in behandeling genomen. Alle bij de franchise organisatie aangesloten ondernemingen zijn verplicht als zelfstandig ondernemer geregistreerd bij de brancheorganisatie ANVR en aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Een klant die niet tevreden is over de uitkomst van de klachtafhandeling door het reisbureau kan een klacht aanhangig maken bij de Geschillencommissie Reizen.

Klager voelt zich misleid door onduidelijk merkgebruik. Op de pui van de desbetreffende vestiging staat echter duidelijk de toevoeging “Reisbureau Brouwer”. Ook op het boekingsformulier staat dat de reis is geboekt bij Reisbureau Brouwer. Klager had, naar de reguliere maatstaven van de reisbranche kunnen weten dat hij met een andere juridische entiteit dan Thomas Cook zaken deed. Klager verwijst zelf naar internet waar Reisbureau Brouwer aangeeft te handelen onder de naam Thomas Cook. Daaruit blijkt dat het reisbureau onderscheidend is ten opzichte van de eigen vestigingen die onder de naam Thomas Cook handelen.

 

Het oordeel van de Commissie   

 

Op de voor- en zijgevel van de vestiging waar klager de reis boekte, staat duidelijk en verschillende malen zowel “Thomas Cook” als “reisbureau Brouwer”. Op grond hiervan is klagers veronderstelling dat hij de reis niet bij reisbureau Brouwer maar rechtstreeks bij Thomas Cook boekte, niet gerechtvaardigd. Ook op grond van de door klager overgelegde website, via welke klager bij reisbureau Brouwer terecht kwam en waarop deze vestiging vermeld is als “Reisbureau Brouwer h/o Thomas Cook” had klager niet mogen concluderen dat hij de reis bij “Thomas Cook” had geboekt.

Het feit dat op de lichtbak en op raamstickers uitsluitend “Thomas Cook” staat, maakt dit niet anders.  

 

De beslissing

 

Op grond van het hierboven overwogene wijst de Commissie  de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken