a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2014/00053

Datum:

09-04-2014

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft adverteerders website www.landal.nl, in het bijzonder de subpagina www.landal.nl/sbk221 waarop onder meer in park Stroombroek een “4BM: 4-peroonsbungalow” wordt aangeboden voor een bedrag “vanaf* € 119,-”.

De asterisk verwijst naar de daaronder staande tekst: “*Bekijk hieronder alle voorwaarden van deze actie.”

De klacht

Tijdens het boeken van een bungalow in park Stroombroek voor het weekend van 31 januari tot 3 februari 2014 verscheen, zonder dat klager gekozen had voor opties, een totaalbedrag van € 163,-. Bij de vermelde vanaf-prijs van € 119,- bleken nog kosten terzake van toeristenbelasting, bedlinnen en reserveringskosten te zijn gekomen. Nu een aantal onvermijdelijke kosten niet bij de prijs blijken te zijn inbegrepen, acht klager de uiting in strijd met het bepaalde onder III artikel 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR).

Het verweer

Bij prijsuitingen maakt adverteerder altijd duidelijk melding van eventuele bijkomende kosten. Hoewel dit uit de door klager overgelegde uitdraai niet blijkt, staat op adverteerders website en de actiepagina’s steeds:

“’*Prijzen zijn excl. € 23,50 reserveringskosten (het Vennenbos, De

Lommerbergen, Hof van Saksen: € 24,50), verplicht bedlinnen € 7,25 p.p.,

toeristenbelasting. Min. bungalowhuur (excl. bijkomende kosten): € 99.”

Deze tekst stond op de website ten tijde van de boeking van klager, in verband waarmee adverteerder verwijst naar een door hem overgelegde uitdraai. Uit de door klager overgelegde pagina’s van de website blijkt dat deze tekst ook in de actievoorwaarden en bij het verdere boekingsproces was opgenomen. De bijkomende kosten waar klager naar verwijst betreffen kosten die afhankelijk zijn van de keuze van de consument, bijvoorbeeld omdat deze afhankelijk zijn van het aantal personen waarvoor men boekt. Om die reden kunnen deze kosten niet vooraf in de huurprijs worden opgenomen. Deze worden wel duidelijk gespecificeerd, zodat adverteerder voldoet aan de RR, in welk verband adverteerder verwijst naar het toelichting onder c bij artikel III RR. De klacht dient derhalve te worden afgewezen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) per 1 januari 2014 is gewijzigd. Dit betekent dat, nu de klacht is gericht tegen een door adverteerder op 7 januari 2014 via internet aangeprezen reisdienst en er voor reclame via internet geen overgangsregeling geldt, op deze reclame-uiting de gewijzigde RR 2014 van toepassing is.

Ingevolge artikel III sub 1 RR zijn aanbieders van reisdiensten gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijk prijzen in reclame-uitingen en dienen zij hun prijzen, al of niet gespecificeerd, te publiceren inclusief de hen op het moment van publicatie bekende vaste onvermijdbare (= bijkomende onlosmakelijk aan de dienst verbonden) kosten die voor de aangeboden diensten moeten worden betaald.

Met betrekking tot de reserveringskosten die klager bij boeking van de aangeboden bungalow in park Stroombroek moest betalen, overweegt de Commissie dat, naar blijkt uit de op adverteerders website staande voorwaarden, deze kosten voor park Stroombroek € 23,50 bedragen. Dit zijn derhalve op het moment van publicatie bekende vaste onvermijdbare kosten die, aldus de toelichting op artikel III sub 1 RR, in de (bungalow)prijs dienen te zijn verdisconteerd, hetgeen in de onderhavige uiting niet het geval is.

Ten aanzien van de kosten van bedlinnen overweegt de Commissie dat in de toelichting bij artikel III sub 1 onder c “verplichte kosten per verblijfseenheid, zoals bijvoorbeeld voor linnengoed” uitdrukkelijk tot de vaste onvermijdbare (bijkomende) kosten worden gerekend. Deze kosten zijn, aldus de op adverteerders website staande voorwaarden, niet bij de huurprijs inbegrepen, maar zijn wel “verplicht” en bedragen “€ 7,25 p.p.”. Aldus zijn de kosten van bedlinnen een onvermijdbare kostenpost waarvan de hoogte niet vooraf kan worden berekend omdat deze afhankelijk is van het aantal personen waarvoor men de reisdienst boekt.

Het voorgaande betekent dat deze kosten niet in de geadverteerde bungalowprijs kunnen worden verdisconteerd, maar in de reclame-uiting direct naast of onder de geadverteerde prijs op transparante wijze dienen te worden gespecificeerd, zodat de consument de hoogte van die kosten kan berekenen. Nu de verplichte kosten voor bedlinnen niet direct naast of onder de geadverteerde prijs staan, is niet voldaan aan het bepaalde in artikel III onder 1 RR.

Ten aanzien van de toeristenbelasting geldt dat deze kosten in de toelichting bij artikel III sub 1 onder c uitdrukkelijk tot de vaste onvermijdbare (bijkomende) kosten worden gerekend, tenzij deze niet vooraf kunnen worden berekend, in welk geval moet worden vermeld dat deze nog ter plekke moet worden afgedragen. Indien sprake is ven toeristenbelasting die op basis van de (gebruikelijke) p.p.p.n.-methode wordt berekend (wat blijkens de door klager overgelegde uitdraai van de boekingssite hier het geval lijkt te zijn) is de toeristenbelasting aan te merken als variabele onvermijdelijke kostenpost die niet in de geadverteerde prijs kan worden opgenomen, maar waarvan de hoogte of, indien dat niet mogelijk is, de berekeningswijze direct naast of onder de geadverteerde prijs op transparante wijze dienen te worden gespecificeerd, zodat de consument de hoogte van die kosten kan berekenen. Nu deze kosten niet direct naast of onder de geadverteerde prijs staan, is niet voldaan aan het bepaalde in artikel III onder 1 RR.

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 RR. Nu de uiting een uitnodiging tot aankoop betreft, is tevens artikel IV onder 1 RR overtreden.

De beslissing

Gelet op het vorenstaande is de Commissie van oordeel dat het bepaalde in artikel III onder 1 en artikel IV onder 1 RR is overtreden en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken