a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00324

Datum:

10-06-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

 

Het betreft de website www.kpn.com voor zover het de pagina betreft waarop men “Inter­net­PlusBellen Basis en Interactieve TV” van adverteerder kan bestellen door op de link “bestel” te klikken. Op deze pagina wordt als abonnementsprijs € 44,95 per maand genoemd en als eenmalige kosten € 19,95. Op het bestelformulier worden deze kosten herhaald. Van de des­betreffende internetpagina’s is een uitdraai aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Uit de pagina waarop men Inter­net­PlusBellen Basis en Interactieve TV van adverteerder kan bestellen en uit het bestelformulier zelf blijkt niet dat men als extra eenmalige kosten € 99,95 en € 8,95 dient te be­talen bovenop het bedrag van € 19,95 dat wél als eenmalige kostenpost wordt genoemd. Dit is misleidend.

 

Het verweer

 

Adverteerder gaat er vanuit dat bekend is dat voor het beklij­ken van digitale te­le­vi­sie een tu­ner/decoder nodig is. In de communicatie ligt daarom de nadruk op de maan­delijkse kosten en de eenmalige aansluitkosten. Adverteerder is desondanks van me­ning dat de prijs voor de decoder op de bestelpagina had moeten worden vermeld.

Het oordeel van de Commissie

 

De Com­mis­sie zal de onderhavige uiting toetsen aan artikel 8.4 van de Nederlandse Re­cla­me Code (NRC), omdat de klacht zich specifiek richt tegen een uitnodiging tot aankoop. Uit het­geen in dat artikel onder c is bepaald, volgt dat de prijsopgave zo volledig mogelijk moet zijn. In dat verband is van belang dat uit de reactie van ad­ver­­teerder blijkt dat de aanschaf van een tuner/decoder een onlosmakelijk onder­deel is van de be­stel­ling van het aangeboden product. De daarmee gemoeide kosten hadden derhalve reeds bij de prijsopgave moeten worden genoemd. De klacht is gegrond.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met het bepaal­de in ar­tikel 8.4 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken