a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00505

Datum:

08-12-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de internetsite www.algebeld.nl waarop een KNP Debitel ‘Mobiel Internet Bundel’ wordt aangeboden.

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Klager heeft via www.algebeld.nl een Mobiel Internet abonnement besteld van Debitel. Dit abonnement wordt op deze website aangeboden als ‘Onbeperkt Internet’ met als verdere aanduiding ‘Fair Use Policy.’ Klager meent dat sprake is van misleiding nu de kwalificaties ‘Onbeperkt Internet’ en ‘Fair use policy’ geenszins duiden op een limiet terwijl na veel zoeken op de website van Debitel blijkt dat adverteerder een daadwerkelijke grens van 40 MB hanteert. Klager is nu gebonden aan een ongewenst abonnement en een hoge rekening.

 

Het verweer

 

Debitel stelt dat het abonnement dat klager heeft afgesloten, inhoudt dat men gebruik kan maken van internet op het mobiele toestel voor een bedrag van € 9,50 per maand. Op de website www.algebeld.nl staat achter het desbetreffende abonnement een datalimiet: ‘Fair Use Policy.’ Wanneer men dit aanklikt, wordt men doorgestuurd naar de website van Debitel. Op deze website had klager zich ruimschoots kunnen laten informeren over deze Fair Use Policy. Daarin staat duidelijk vermeld dat de abonnee voor eerdergenoemd bedrag 40 MB krijgt. Tevens wordt het tarief genoemd bij een verbruik boven de 40 MB per maand. In het door klager overgelegde document van Debitel over de Fair Use Policy staat ook wat hiermee wordt bedoeld.

 

Algebeld.nl stelt primair dat het een zaak betreft tussen klager en Debitel. Verder stelt hij dat alvorens iemand een bestelling kan plaatsen via zijn website, hij akkoord moet gaan met de algemene voorwaarden van de provider. In die voorwaarden heeft Debitel staan hoe ze met hun Fair Use Policy omgaat. Klager heeft verklaard de simkaart in zijn laptop te hebben gebruikt wat een veel hoger dataverbruik tot gevolg heeft dus ook meer kans op het overschrijden van de limiet.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie begrijpt dat klager op de website van Algebeld.nl een advertentie heeft zien staan voor het product “Mobiel Internet bundel” van KPN Debitel. Vaststaat dat in deze advertentie melding werd gemaakt van een Fair Use Policy. Klager zegt in zijn aanvulling op de klacht dat hij deze verwijzing naar de Fair Use Policy ook heeft gezien. De Commissie constateert dat deze verwijzing niet staat in de door klager overgelegde uiting van Debitel, waarin met betrekking tot het onderhavige product over “Onbeperkt” wordt gesproken. Nu klager evenwel zijn besluit tot een transactie heeft gebaseerd op de advertentie op de website van Algebeld.nl, en daar melding wordt gemaakt van de Fair Use Policy, kan klager niet zijn misleid over het feit dat voor genoemd abonnement een beperkende voorwaarde gold. Verweerders hebben voldoende onderbouwd dat de inhoud van deze beperkende voorwaarde, te weten een datalimiet van 40 MB, via een link in de onderhavige advertentie, waarvan een kopie aan deze beslissing is gehecht, makkelijk te raadplegen is. Op grond van het voorgaande kan de klacht niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken