a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00643

Datum:

26-11-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie voor mobiel internet van Vodafone in het blad Kampioen (nummer 7/8) van de ANWB. Er staat onder meer:

 

‘Exclusieve lezersaanbieding met 25% korting.’

‘Daarnaast ontvang je het modem, een compacte USB-stick ter waarde van € 79,95 geheel gratis.’

‘Als je na ontvangst binnen een maand met € 50,- opwaardeert, nu tijdelijk € 50,- aan extra surf tegoed!’

‘Mobiel internet van Vodafone

-Onbeperkte toegang tot het internet

-Een jarig contract

-Gratis modem in USB-stick vorm

-Databundel van 400MB

-Landelijke dekking’

‘Online bestellen: www.vodafonevoordeel.nl/anwb

Bel om te bestellen: 0800 0200043.’

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Klager heeft in een winkel van Vodafone te Dordrecht een USB-stick voor prepaid internet gekocht. Vervolgens heeft hij het 0800-nummer gebeld met de bedoeling om zijn beltegoed op te waarderen zodat hij het in de advertentie genoemde “extra surf tegoed” zou ontvangen. Volgens Vodafone kan klager alleen profiteren van het extra beltegoed wanneer de USB-stick via het 0800-nummer is besteld. Klager vindt dat nu dit niet als zodanig in de advertentie staat, de reclame-uiting misleidend.

 

Het verweer

 

Onderaan de advertentie staat dat de lezer via twee kanalen gebruik kan maken van de aanbieding, te weten via internet en telefonisch. Aangezien klager de USB-stick modem in een winkel van Vodafone heeft gekocht en niet via de aangewezen Vodafone/ANWB-kanalen als genoemd in advertentie, komt hij niet in aanmerking voor de exclusieve lezersaanbieding. De advertentie is dan ook niet misleidend.

 

De repliek

 

Klager heeft de USB-stick in een Vodafone winkel gekocht en komt naar zijn mening in aanmerking voor de beltegoed-actie. In de advertentie staat niet dat de USB-stick via de daar vermelde verkoopkanalen moet worden gekocht.

 

De dupliek

 

De advertentie in Kampioen is een uitvloeisel van een partnerovereenkomst tussen Vodafone en ANWB die werkt als volgt. ANWB adverteert en verkoopt een Vodafone product. Vodafone deelt haar winst op deze producten met ANWB in ruil voor het aanspreken van de (anders onbereikbare) ANWB Kampioenlezersgroep. Belangrijk daarbij is dat de verkopen via speciaal ingerichte kanalen plaatsvinden aangezien anders niet aangetoond kan worden dat de verkoop voortkomt uit de Kampioen-advertentie, waardoor ANWB haar winstaandeel zou mislopen. Het verkopen van dezelfde aanbieding via reguliere Vodafone kanalen is uit den boze aangezien daarbij de partner gepasseerd wordt. In de advertentie in Kampioen staat dat het een exclusieve lezersaanbieding betreft, dat de advertentie is bedoeld voor Kampioen lezers en dat via twee kanalen gebruik kan worden gemaakt van de aanbieding.

 

De reactie op dupliek

 

Of de advertentie een exclusieve ANWB actie betreft, is niet relevant. Bij de bestelling van het product hoef je bijvoorbeeld niet je ANWB lidmaatschapsnummer door te geven.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De klacht berust op de stelling dat adverteerder in de onderhavige reclame-uiting had moeten vermelden dat de actie met het ‘extra surf tegoed’ alleen geldig is wanneer men de USB-stick via het in de uiting genoemde 0800-nummer bestelt. De Commissie is van oordeel dat deze klacht geen doel treft nu duidelijk sprake is van een exclusieve lezersaanbieding waarbij via de in de advertentie genoemde verkoopkanalen, waaronder het 0800-nummer, de USB-stick kan worden besteld. Pas dan kan men profiteren van het extra beltegoed ter waarde van € 50,-. Het feit dat klager niet voor de actie in aanmerking komt omdat hij de modem in een winkel heeft besteld, doet de reclame-uiting niet misleidend zijn. Derhalve acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken