a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00691

Datum:

30-11-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Op de website www.aerea.nl van adverteerder staat onder meer het volgende:

 

‘Aerea kent een unieke Fair Use Policy. Zo fair, dat je je absoluut geen zorgen hoeft te maken over datalimieten, die hebben we namelijk niet. Klik op deze link (…) als je de Fair Use Policy van Aerea wilt inzien.’

 

 ‘Area hanteert geen vaste limiet voor de hoeveelheid data die de klant mag downloaden. Om excessief gebruik te voorkomen behoudt Aerea zich het recht voor om in te grijpen wanneer een klant structureel en significant meer dataverkeer verbruikt dan het gemiddelde van andere klanten van de desbetreffende dienst. Het is dus wel toegestaan om af en toe veel data te downloaden, zolang het gemiddelde dataverkeer over een langere periode niet significant hoger is dan dat van andere klanten. Indien, naar algemeen geaccepteerde maatstaven, een klant excessief gebruik maakt van de dienst, behoudt Aerea het recht om, na eerder een waarschuwing te hebben gestuurd, de dienst te blokkeren.’

 

De klacht

 

Aerea stelt geen datalimieten te kennen. Echter, in de ‘Fair Use Policy’ wordt wel degelijk een (relatieve) beperking gesteld aan het internetgebruik.

 

Het verweer

 

De Commissie vat het verweer als volgt samen. Adverteerder hanteert geen datalimiet. Klanten kunnen in beginsel onbeperkt data verbruiken. Adverteerder hanteert slechts een technische beperking die verband houdt met de capaciteit van het netwerk. Dit is anders dan een datalimiet waarbij, zoals bij andere aanbieders, kosten in rekening worden gebracht vanaf een bepaald aantal Mb en/of de maximale downloadsnelheid wordt beperkt. Verder wijst adverteerder klanten expliciet op de Fair Use Policy die direct door klanten kunnen worden geraadpleegd en waarmee zij expliciet akkoord dienen te gaan. Van ‘kleine lettertjes’ die op de website zouden zijn weggestopt, is derhalve geen sprake. Adverteerder draagt een aantal uitspraken aan van de Commissie en het College van Beroep ter ondersteuning van zijn verweer.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat hij geen ‘harde limiet’ hanteert ten aanzien van de hoeveelheid te downloaden data. Wel kan adverteerder ingrijpen in incidentele gevallen wanneer overbelasting van de capaciteit van het netwerk dreigt.

In de Fair Use Policy – waarnaar wordt verwezen op de website en waarvan de gebruiker op eenvoudige wijze kennis kan nemen – wordt duidelijk toegelicht onder welke mogelijke omstandigheden deze maatregelen kunnen worden genomen. Gelet hierop is geen sprake van misleiding en oordeelt de Commissie dat de klacht ongegrond is.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken