a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2010/00054

Datum:

04-03-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft:

 

1) De website www.ziggo.nl waarop onder meer staat:

‘Vanaf 1 juli biedt Ziggo gratis hogere internetsnelheden. De hoogste snelheid is 50 Mb/s. En het leuke is, we worden alleen maar sneller. In het najaar al tot 80 Mb/s.

En volgend jaar tot meer dan 100 Mb/s.’

 

‘Wanneer ontvang jij je nieuwe snelheid? Zodra jij gebruik kunt maken van je nieuwe snelheid ontvang je persoonlijk bericht van ons. Houd dus je e-mail goed in de gaten. Nu alvast bekijken wanneer jij extra snel kunt down- en uploaden? Hieronder zie je in één oogopslag wanneer en tot hoeveel Mb jouw internetproduct wordt verhoogd!

(…)

Bovenstaande datums zijn een indicatie. Je ontvangt van ons een bericht met de specifieke datum waarop je kunt profiteren van je nieuwe snelheid.’

 

2) De radio- en televisiecommercial van Ziggo met daarin onder meer de volgende mededeling:

‘Daarom verhoogt Ziggo vanaf juli gratis de internetsnelheden. Tot maar liefst 50 Mb. En het leuke is, we worden alleen nog maar sneller. In het najaar al tot 80 Mb en volgend jaar tot meer dan 100 Mb. Met internet van Ziggo ben je dus altijd klaar voor morgen’.

 

Een kopie van de uiting op de website is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Klager is overgestapt naar Ziggo vanwege de beloofde internetsnelheden. In december 2009 neemt hij contact op met adverteerder en informeert naar de beloofde snelheid van 80 Mb/s omdat hem op dat moment slechts 50 Mb/s wordt geleverd. Adverteerder deelt hem mee dat de beloofde snelheden ‘ergens in 2010’ zullen worden gerealiseerd. Klager vindt de uitingen misleidend en is van mening dat hij met loze beloften is overgehaald om over te stappen naar Ziggo.

 

Het verweer

 

De verhoging van de internetsnelheden is een grootschalig project dat, wil het goed en probleemloos verlopen, gefaseerd dient te worden uitgevoerd. Deze fasering komt onder meer tot uitdrukking door het woord ‘vanaf’ (‘Vanaf 1 juli’) te gebruiken bij de – indicatieve – data van de verhogingen. Bovendien staat er dat het gaat om snelheden ‘tot 80 Mb’ waarmee tot uitdrukking komt dat er verschillende snelheden worden geboden met een maximum van 80 Mb per seconde. Adverteerder verwijst naar een eerdere uitspraak van de Commissie waarin een vergelijkbare klacht is behandeld. Adverteerder stelt dat in een groot aantal delen van haar verzorgingsgebied sinds enige maanden de maximum internetsnelheid is verhoogd tot 80 Mb/s en in sommige gebieden zelfs tot over de 100 Mb/s. Klanten worden op individuele basis geïnformeerd over het exacte moment waarop zij over de nieuwe verhoogde snelheid kunnen beschikken. Adverteerder meent dan ook dat geen sprake is van misleiding en zij verzoekt de klacht af te wijzen.

 

De repliek

 

Klager maakt bezwaar tegen de toegezegde verhoging tot 80 Mb/s ‘in het najaar van 2009’. Ondanks het feit dat de datum van de verhoging een indicatie betreft, wordt er duidelijk een jaartal aan gekoppeld. Het is inmiddels 2010 en klager heeft nog steeds geen verhoging van de internetsnelheid. Klager is tot nog toe ook niet geïnformeerd over een datum van de verhoging. Klager begrijpt dat niet altijd de maximumsnelheid zal worden bereikt.

 

De dupliek

 

Adverteerder handhaaft zijn standpunt.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Nu adverteerder stelt dat hij ‘vanaf’ 1 juli 2009 gratis hogere internetsnelheden biedt, acht de Commissie het duidelijk dat de verhoging van de internetsnelheden zal plaatsvinden over een gespreide periode. Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat in het najaar van 2009 een verhoging tot 80 Mb/s beschikbaar was, zij het dat deze snelheid nog niet voor alle gegadigden direct toegankelijk was vanwege logistieke beperkingen. Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de klacht dan ook ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken