a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2010/00552

Datum:

31-08-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een rond 1 juli 2010 door klager ontvangen folder met de aanhef:

“Stap voordelig over op KPN Glasvezel”. De folder bevat een antwoordkaart waarmee  onder meer een “Alles-in-één pakket Zilver” kan worden besteld. Volgens de antwoordkaart bedraagt de prijs van voornoemd pakket € 50,-.

 

De klacht

 

In mei 2010 ontving klager een folder met begeleidende brief met uitgebreide informatie over de glasvezelpakketten van KPN. Klager had toen interesse in het in deze folder aangeboden “zilver”-pakket voor € 60,- per maand, maar vond dit te duur. Een belangrijk onderdeel van dit pakket was voor klager het in de folder genoemde “onbeperkt bellen”.

 

Blijkens informatie op de website van KPN bevat het “Alles-in-één pakket Zilver”, zoals aangeboden in de gewraakte uiting, slechts “basis bellen”. Uit nadere telefonische informatie bleek dat de prijs en de pakketinhoud waren gewijzigd.

Klager maakt er bezwaar tegen dat in de gewraakte folder niets is vermeld over een wijziging van de pakketinhoud. Als hij de antwoordkaart had ingestuurd, dan was hij gebonden geweest aan een contract met voorwaarden waarin hij zich niet kan vinden.     

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De gewraakte uiting betreft een nieuwe actie. Per 1 juli kost het Zilverpakket € 50,-, waarbij onbeperkt bellen uit het pakket is gehaald. In de uiting wordt verwezen naar de website voor meer informatie en de actievoorwaarden. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat de gewraakte uiting een op zichzelf staande reclame-uiting is, die als zodanig aan de Nederlandse Reclame Code (NRC) zal worden getoetst.

 

In de onderhavige folder worden drie verschillende pakketten “KPN Glasvezel” aangeboden, waaronder het Alles-in-één pakket Zilver voor € 50,- per maand. Omtrent  “overstappen op KPN Glasvezel” is in de folder onder meer vermeld:

“compleet pakket voor tv-kijken, internet, en bellen vanaf € 42,50 per maand”.

In de uiting liggen geen suggesties besloten over de mate waarin men op basis van de verschillende pakketten kan bellen. Voor meer informatie en de actievoorwaarden wordt men verwezen naar www.kpnglasvezel.nl/oosterhout.

 

Het feit dat in een eerdere reclame-uiting van adverteerder een KPN Glasvezel “zilver”-pakket werd aangeboden voor € 60,- per maand met “onbeperkt bellen” en dat in de onderhavige folder ten aanzien van het Alles-in-één pakket Zilver voor € 50,- per maand niet uitdrukkelijk is vermeld dat dit pakket -anders dan het eerder aangeboden pakket- “basis bellen” biedt, betekent niet dat de folder in strijd is met de NRC. Het staat een aanbieder van een product vrij de inhoud van zijn aanbod te wijzigen.   

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken