a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2010/00784B

Datum:

16-12-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame waarin het “UPC Alles-in-één Voordeelpakket!” wordt aangeboden vanaf € 45,- p/m”.

 

De klacht

 

Klager heeft telefonisch een pakket besteld voor € 45,- per maand. Toen hij de rekening ontving, bleek ook BTW in rekening te worden gebracht. In de televisiereclame is dit niet vermeld.

Klager meent dat pakketten als deze altijd inclusief BTW moeten worden aangeboden en acht de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

De klacht betreft de eerste factuur na aanschaf van het UPC Alles-in-één-Voordeelpakket, bestaande uit Kabeltelevisie, Digitale TV Starter, Bellen Standaard en Internet25 voor € 45,- per maand.

 

UPC is verplicht haar tarieven inclusief BTW aan de consument te communiceren. Zij doet dat ook. Op de factuur staan echter bedragen exclusief BTW en aan het einde van de factuur wordt daarbij het bedrag aan BTW opgeteld.

De door klager bedoelde factuur ziet op een langere termijn dan 1 maand. De facturatie begint te lopen zodra de klant zijn/haar modem en/of mediabox heeft ontvangen, hetgeen niet precies aan het begin of einde van de maand is. Het bedrag van de eerste factuur omvat een deel van de ‘gebroken’ maand en de eerste hele maand.  

Het toeval wil dat het bedrag exclusief BTW voor de aan klager in rekening gebrachte periode lijkt op het maandbedrag inclusief BTW. Daardoor is de verwarring ontstaan. De volgende factuur zal weer op één maand zien en overeenstemmen met de gecommuniceerde abonnementstarieven.

 

UPC is zich ervan bewust dat een en ander verwarrend kan zijn en werkt aan verduidelijking van de facturatie. Ook probeert UPC haar communicatie te verbeteren. UPC verwijst onder meer naar een nieuw leaflet waarin een aantal bekende vragen wordt beantwoord.         

 

De mondelinge behandeling

 

Mr. Van Andel heeft het standpunt van adverteerder nader toegelicht.

Hij deelt onder mee dat de aan klager verzonden factuur betrekking heeft op een deel van augustus en op de hele maand september.  

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft gemotiveerd bestreden dat het in de gewraakte televisiereclame genoemde bedrag ad € 45,- exclusief BTW is. Adverteerder heeft meegedeeld dat dit bedrag inclusief BTW is en dat op de eerste door klager ontvangen factuur zowel een bedrag exclusief BTW als een bedrag inclusief BTW staat. Voorts heeft adverteerder erop gewezen dat de eerste factuur betrekking heeft op een langere periode dan een maand en dat het voor deze periode in rekening gebrachte bedrag exclusief BTW per toeval lijkt op het in de gewraakte uiting genoemde bedrag inclusief BTW.

 

Gezien het bovenstaande ziet de Commissie geen reden om aan te nemen dat het in de reclame genoemde bedrag exclusief BTW is en wordt  als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken