a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2011/00949

Datum:

05-12-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een reclame op de website http://internet.telfort.nl voor

 

“Internet Plus & 1e 6 mnd gratis Digitenne”.

 

Onder meer staat in de uiting:

“Nu tijdelijk 6 maanden gratis

Kies je voor Digitenne in combinatie met Telfort internet Plus of Telfort internet Max, dan kijk je de eerste 6 maanden gratis digitale tv via Digitenne!”

 

De klacht

 

De klacht kan als volgt worden samengevat.

 

Gebleken is dat de korting pas wordt verrekend in de tweede of derde factuur terwijl in de reclame wordt gesuggereerd dat het digitale tv abonnement de eerste zes maanden gratis is. Gelet op het voorgaande acht klager de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

De klacht wordt gemotiveerd weersproken. Voor zover van belang voor deze beslissing zal in het oordeel op het verweer worden ingegaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de reclame wordt, door de mededeling ‘dan kijk je de eerste 6 maanden gratis’ de indruk gewekt dat men gedurende deze maanden niet hoeft te betalen voor Digitenne. Gebleken is echter dat sprake is van een korting ter waarde van zes maanden Digitenne, die pas in de tweede of derde factuur wordt verrekend. Aldus betaalt men de eerste maanden wel voor Digitenne.

 

Gelet op het voorgaande is sprake van onjuiste informatie zoals bedoeld in artikel 8.2 aanhef van de Nederlandse Reclame Code. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument door de reclame ertoe gebracht zou kunnen worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de reclame misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uitingen in strijd met het be­paal­de in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze recla­me te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken