a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2016/00378

Datum:

07-06-2016

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin – voor zover hier van belang – wordt gezegd:

“Kijk altijd en overal, alles wat je wilt. Dat is het plezier van Ziggo Horizon.

Stap over op het tv-kijken van nu met Ziggo Horizon”.

 

De klacht

In de uiting wordt gezegd: “Kijk altijd en overal, alles wat je wilt”, maar er wordt niet bij verteld dat dit voor bepaalde Belgische, Engelse en Duitse zenders niet geldt. Het heeft klager veel moeite gekost om er bij adverteerder achter te komen dat de consument slechts alle op zijn abonnement beschikbare zenders kan kijken indien men ook internet van adverteerder afneemt. Dit zou duidelijk op de website en in de uiting vermeld moeten worden. Klager heeft geen telefoon of internet via adverteerder.

 

Het verweer

Het is juist dat een aantal buitenlandse publieke zenders niet te zien is via de Ziggo Horizon Go app. De betreffende zenders geven adverteerder geen toestemming om hun content in de Ziggo app door te geven. Daarbij geldt overigens wel dat de consument altijd alleen de zenders kan zien die hij op basis van zijn abonnement ook op zijn gewone televisie kan ontvangen. Op de website (ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht) staat in het zenderoverzicht exact aangegeven welke zenders allemaal te zien zijn via de Ziggo Horizon app. Wat klager verder met zijn klacht bedoelt over internet is adverteerder niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval zo dat de consument een internetabonnement moet hebben om de app te kunnen gebruiken, maar dat hoeft geen abonnement van Ziggo te zijn. Als daar, zoals klager stelt, enige onduidelijkheid in de communicatie over bestaat dan zal adverteerder proberen die onduidelijkheid weg te nemen.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht aldus dat volgens klager de onderhavige uiting misleidend is, nu hierin de indruk wordt gewekt dat men met de Ziggo Horizon Go app altijd en overal alles wat men wil kan zien, terwijl dat volgens klager voor een aantal zenders niet geldt.

In de uiting wordt gezegd: “Kijk altijd en overal, alles wat je wilt”. Adverteerder erkent echter dat een aantal zenders niet via de Ziggo Horizon Go app te zien is, terwijl die zenders wel op basis van een abonnement bij Ziggo op de gewone televisie kunnen worden ontvangen. Nu in de uiting in absolute zin wordt gezegd dat men met het door adverteerder aangeboden product altijd en overal alles wat men wil kan zien, terwijl vaststaat dat dit voor een aantal buitenlandse publieke zenders niet het geval is, oordeelt de Commissie dat er geen juiste informatie is verstrekt over de van het gebruik te verwachten resultaat als bedoeld in artikel 8.2 onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Dat – zoals adverteerder heeft aangevoerd – in het zenderoverzicht op de website van adverteerder wordt aangegeven welke zenders er te zien zijn via de app maakt het oordeel van de Commissie niet anders nu deze informatie niet in de uiting zelf, althans niet op voldoende duidelijke wijze aan de consument kenbaar wordt gemaakt.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken