a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00565

Datum:

08-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.t-mobile.nl/go-unlimited waar wordt gesproken over “Go Unlimited: onbeperkt internet, bellen én sms”. In een kolom onder deze tekst staat dat men met dit abonnement recht heeft op het volgende:

” Go Unlimited NL & 10 GB EU

  – Onbeperkt internet NL

  –  Onbeperkt bellen & sms’en NL/EU

  –  120 minuten bellen van NL naar de EU

  –  10 GB mobiel internet EU

  –  Maandelijks bijstellen”.

 

De klacht

De reclame-uiting is tegenstrijdig. Enerzijds wordt gesproken over “O nbeperkt bellen & sms’en NL/EU”, anderzijds kan men volgens de uiting 120 minuten bellen van Nederland naar de EU. Bij het door klager een jaar geleden afgesloten abonnement kon men wel echt onbeperkt bellen want er gold toen geen beperking hiervoor. Adverteerder draait dit terug waarbij niet duidelijk is dat men na 120 minuten toch gaat betalen.

 

Het oordeel van de voorzitter

Bij de vraag of een reclame-uiting misleidend is, zoals de strekking van de klacht is, dient van de totale uiting te worden uitgegaan. Naar het oordeel van de voorzitter zullen de mededelingen over ‘unlimited’ of ‘onbeperkt’ in onderling verband en in de context van de totale uiting beschouwd, bij de gemiddelde consument geen onjuiste verwachtingen wekken. De consument krijgt datgene wat hij op grond van de uiting mag verwachten, te weten onbeperkt internet in Nederland en onbeperkt bellen en sms’en in Nederland en de EU. In dat opzicht is sprake van ‘onbeperkt’. Dat er daarnaast beperkingen zijn met betrekking tot het bellen vanuit Nederland naar de EU en voor mobiel internet in de EU, blijkt duidelijk uit de uiting, evenals waaruit deze beperkingen bestaan. Er zal bij de gemiddelde consument daarom geen misverstand bestaan over het feit dat ‘onbeperkt’ niet ziet op deze aspecten van de dienstverlening van adverteerder. Nu geen sprake is van misleiding, wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken