a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2017/00700

Datum:

04-12-2017

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een aanbod op de voorzijde van een folder van Etos, geldig van 2 tot en met 8 oktober 2017. Daarin staat, tegen de achtergrond van een landkaart van Nederland en een NS treinstel:

in een rood kader in de rechterbovenhoek, in relatief grote cijfers en in hoofdletters:

“9.95

PER PERSOON” .

Onderaan de uiting staat:

“Treinkaartjes

super goedkoop!”

en in een zwart kader daaronder:
 “2 personen samen één dag reizen voor € 19,90*”. De asterisk achter “€ 19,90” verwijst naar de kleiner en haaks op de tekst onderaan gedrukte mededeling:

“zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes”. 

In het midden van de uiting staat een afbeelding van -zoals in het verweer aangeduid- een “boekje” waarop is te lezen:

“Trein

 Superdal Dagkaarten” en daaronder, in kleinere letters:

“Voor een dag

 samen onbeperkt

 reizen met de

 trein door heel

 Nederland”.

Uit het boekje steken de linkerzijden van twee treinkaartjes, en wel schuin, waardoor op die kaartjes in elk geval is te lezen: “Superdal ticke” respectievelijk “Meereiskaart”

 

De klacht

Klager heeft de volgende bezwaren.

1.

In de uiting staat: “Treinkaartjes super goedkoop”, “Prijs € 9,95 per persoon” en

“2 personen samen een dag reizen voor € 19,90”. De kaartjes worden verkocht in een boekje. Na aankoop en na het openmaken van dit boekje blijkt het om een treinkaartje

en een meereiskaartje te gaan, die alleen in combinatie kunnen worden gebruikt. Dit is niet in de uiting vermeld.

2.

Verder blijkt dat men pas na 11.00 uur mag reizen. Dit is evenmin in de uiting vermeld.

Gelet op het bovenstaande vindt klager de uiting misleidend. Indien de Commissie dit standpunt deelt, zou klager graag zien dat Etos hierop wordt gewezen en dat de gekochte kaartjes weer kunnen worden ingeleverd bij Etos.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Etos verzoekt de Commissie de klacht niet in behandeling te nemen. Zij voert hiertoe het volgende aan.

Etos meent dat er geen sprake is van misleidende reclame, maar benadrukt dat in toekomstige reclame-uitingen omwille van extra duidelijkheid onder andere zal worden vermeld dat de tickets pas vanaf 11.00 uur te gebruiken zijn. Verder zullen de belangrijkste voorwaarden, indien daar ruimte voor is, voortaan worden uitgeschreven, zoals is te zien in de folder van week 41, die als Bijlage 2 bij het verweer is overgelegd. Tenslotte is het (over)duidelijk dat twee personen samen dienen te reizen. Deze wijziging is al doorgevoerd, vóór ontvangst van de klacht.

Gelet op het bovenstaande speelt hetgeen waarop de klacht ziet vanaf ”heden” niet meer, aldus Etos, en kan de klacht buiten behandeling worden gelaten.

Voor zover de Commissie de klacht toch mocht behandelen, voert Etos het volgende verweer.

De onderhavige actie houdt in dat klanten bij Etos treinkaartjes kunnen kopen waarmee 2 personen samen één dag kunnen reizen met de trein. De kosten hiervoor zijn € 19,90 en dus € 9,95 per persoon. Het gaat om een Superdal Dagkaart met bijbehorende Meereiskaart, welke kaartjes in de reclame-uiting zijn afgebeeld.

Op deze actie zijn actievoorwaarden van toepassing. Via een asterisk achter de witte tekst op zwarte achtergrond “2 personen samen één dag reizen voor € 19,90” wordt verwezen naar de zin links op de reclame-uiting “*zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes”.

Klager lijkt uit het oog te verliezen dat de reclame-uiting zeer duidelijk vermeldt: “2 personen samen één dag reizen voor €19,90*”. Dat het gaat om twee kaartjes waarmee 2 personen samen één dag kunnen reizen, is bovendien gevisualiseerd door de afbeelding van het boekje met het treinkaartje en de meereiskaart.

Verder stelt klager dat niet in de reclame-uiting is vermeld dat met deze treinkaart en meereiskaart vanaf 11.00 uur kan worden gereísd. Er wordt echter, door middel van een asterisk, duidelijk verwezen naar de zin: “*zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes”. Wanneer men naar dit internetadres gaat, zijn daar duidelijk alle voorwaarden te lezen die op de tickets van toepassing zijn, waaronder de voorwaarde dat met deze kaartjes vanaf 11.00 uur kan worden gereisd.

De vermelding “*zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes” betreft een duidelijk leesbare, zwarte tekst op een witte achtergrond, waardoor deze niet “wegvalt” ten opzichte van de overige delen van de reclame-uiting.

Bovendien staan de voorwaarden ook op een standaard bij de kassa, waar klanten deze kunnen raadplegen.

Etos concludeert dat er geen sprake is van misleidende reclame.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat zij zich zal beperken tot het beoordelen van de bestreden reclame-uiting. Zij is niet bevoegd te bepalen dat de door klager gekochte kaartjes weer kunnen worden ingeleverd bij Etos.

Verder heeft Etos de Commissie bij verweer van 23 oktober 2017 verzocht de klacht niet in behandeling te nemen. Dit verzoek wordt niet ingewilligd, nu, zoals hierboven vermeld onder “De procedure”, de klacht op 9 oktober 2017 reeds in behandeling was genomen. Voor het in behandeling nemen van de klacht is niet van belang dat er -zoals gesteld in het verweer- al voor ontvangst van de klacht een wijziging is doorgevoerd, en ook in de toekomst op andere wijze reclame zal worden gemaakt.

Met betrekking tot de verschillende bezwaren oordeelt zij als volgt.

Ad 1.

In de bestreden uiting staat op in het oog springende wijze en zonder asterisk of ander voorbehoud:

“9.95

PER PERSOON” .

Verderop in uiting staat:

“2 personen samen één dag reizen voor € 19,90*”, waarbij de asterisk verwijst naar de kleiner en haaks op de tekst onderaan gedrukte mededeling:

“zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes”. 

De Commissie begrijpt uit het verweer dat de onderhavige actie inhoudt dat klanten bij Etos treinkaartjes kunnen kopen waarmee 2 personen samen één dag kunnen reizen met de trein, waarvoor de kosten € 19,90 bedragen, en dat de kaartjes in die zin per persoon € 9,95 kosten. Het is echter niet mogelijk om alleen voor € 9,95 met de trein te reizen. Naar het oordeel van de Commissie blijkt uit de bestreden uiting onvoldoende duidelijk dat het bedrag van € 9.95 per persoon alleen geldt als men met twee personen dezelfde reis maakt. Ook de gedeeltelijke afbeelding van twee treinkaartjes, waaronder een “Meereiskaart”, geeft hierover onvoldoende duidelijkheid.  

Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de uiting dubbelzinnig ten aanzien van de prijs als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Ad 2.

Het feit dat met de aangeboden treinkaartjes alleen na 11.00 uur kan worden gereisd, acht de Commissie zo essentieel voor het onderhavige aanbod, dat dit uitdrukkelijk in de uiting had moeten worden vermeld. Wat betreft dit tijdstip kan niet worden volstaan met de mededeling “zie actievoorwaarden op etos.nl/treinkaartjes”.

Gelet op het voorgaande is er sprake van een verborgen houden van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken