a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00146

Datum:

16-06-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website renault.nl voor zover daarop een banner stond met de volgende tekst:
“Nieuwe Renault Zoe
Renault geeft nu € 4.000,- Renault Subsidie.”

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen het feit dat wordt gesproken over “Renault Subsidie”. Dit is volgens klager een valse voorstelling van zaken omdat het om overheidssubsidie gaat.

 

Samenvatting van het verweer

De veronderstelling dat de Rijksoverheid € 4.000,- subsidie geeft, is niet juist. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een subsidieregeling voor. De concept-regeling is voorwerp van een Internetconsultatie. Ten tijde van het indienen van de klacht staat niet vast dat de subsidie er komt. Wel staat vast dat als deze tot stand komt, er pas een beroep op kan worden gedaan bij koopovereenkomsten gesloten op of na 1 juli 2020. Om te voorkomen dat kandidaat-kopers van de Renault Zoe massaal tot 1 juli 2020 afzien van aanschaf van deze auto vanwege de mogelijk op handen zijnde subsidieregeling, heeft adverteerder besloten om vooruitlopend op de subsidieregeling alvast de ‘Renault Subsidie’ te geven. De hoogte van deze korting is gelijk aan de voorgestelde overheidssubsidie. Van misleiding is geen sprake, nu adverteerder zelf de korting geeft.

 

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat ten tijde van het indienen van de klacht kopers van de Renault Zoe geen recht hadden op overheidssubsidie. Uitgaande hiervan geeft adverteerder, zoals zij stelt, zelf de € 4.000,- ‘Renault Subsidie’ als korting bij de aankoop van deze auto, vooruitlopend op de mogelijke subsidieregeling. Dit impliceert dat de klacht op een misverstand berust, zodat wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken