a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2012/00333

Datum:

07-06-2012

Uitspraak:

VAF bevestigd (=afwijzing)

Product/dienst:

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de webpagina http://www.joop50.nl/win.htm over het 50-jarig jubileum van theaterproducent Joop van den Ende en de in het kader van dit jubileum dagelijkse kans op het winnen van een cadeau bij het bestellen van kaarten tussen 5 maart en 23 april 2012.

 

De klacht

 

De dagprijs voor 18 maart 2012 was “50x een upgrade naar platinum seats bij Miss Saigon en Wicked”. Op grond hiervan betwijfelt klaagster of de trekking van de winnaars van de dagprijzen daadwerkelijk willekeurig plaatsvindt onder iedereen die kaarten bestelt, ongeacht voor welke voorstelling, zoals in de voorwaarden staat. Klaagster heeft op zaterdag 17 maart 2012 telefonisch twee kaarten besteld voor de voorstelling Wicked op zondag 18 maart. De trekking van de dagprijs voor 18 maart vond plaats op zondagavond om 00.00 uur, toen de door klaagster bezochte voorstelling al voorbij was. Als zij de upgrade naar een andere rang had gewonnen, had zij deze dus niet kunnen gebruiken voor de musical die zij had bezocht.

 

Het verweer

 

Op de website staat: “Elke dag wordt er om 00.00 uur een trekking gedaan en zo worden de winnaars gekozen uit de boekers van die dag”. Dit trekkingsmechanisme werkt sinds het begin van de actie naar behoren. Vanwege een technische storing is er op 18 maart 2012 geen trekking geweest. Deze enkele storing betekent echter niet dat de actie oneerlijk is. Klaagster behoorde overigens niet tot de winnaars van de trekking op 17 en 19 maart. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan zou adverteerder de gevolgen van de storing met klaagster hebben opgelost.

 

Het oordeel van de voorzitter

 

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen en overweegt daartoe het volgende.

 

De voorzitter ziet geen reden te twijfelen aan de mededeling op de website dat iedereen die op een bepaalde dag binnen de actieperiode telefonisch of via internet kaarten bestelt voor een willekeurige voorstelling van Joop van den Ende Theaterproducties meedingt naar de voor die dag geldende dagprijs. Niet is weersproken dat het trekkingsmechanisme van de (dag)prijzen eenmalig, als gevolg van een technische storing, op 18 maart 2012 heeft gefaald. Deze omstandigheid maakt echter niet de bestreden uiting misleidend of anderszins in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Dat klaagster niet tevreden is over de aard van de te winnen prijs maakt dit niet anders.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

 

Beslissing van de Commissie:

 

Het bezwaar tegen de beslissing van de voorzitter

 

Het bezwaar wordt als volgt samengevat.

Klaagster handhaaft haar klacht dat niet alle bestellers van kaarten een gelijke kans hebben op het winnen van de dagprijs. Gelet op de aard van de dagprijs van 18 maart 2012, een upgrade naar platinum seats voor de musicals Miss Saigon en Wicked, komen naar de indruk van klaagster alleen mensen die voor deze musicals hebben gereserveerd en de kaarten ruimschoots voor de voorstelling hebben geboekt en betaald in aanmerking voor de prijs.

 

De reactie van adverteerder

 

Adverteerder verwijst naar het eerder gevoerde verweer en voegt daaraan het volgende toe.

De te winnen upgrade kan direct worden ingezet indien men toevallig voor de musical waarvoor de upgrade geldt heeft geboekt. Is dat niet het geval, dan kan de upgrade worden gebruikt bij een volgende boeking.

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is gehandhaafd.

Mevrouw Linsen heeft hieraan toegevoegd dat klaagster, die op zaterdag 17 maart 2012 kaarten heeft gereserveerd, heeft deelgenomen aan de trekking van de dagwinnaars op zaterdagavond. Zou zij de upgrade hebben gewonnen, dan zou zij deze eventueel zondag 18 maart, de dag van de door haar geboekte voorstelling, hebben kunnen inzetten. Door een technische storing op 18 maart zijn de namen van de winnaars later dan gebruikelijk op de website gepubliceerd. Omdat de betreffende theaters ook een lijst van winnaars ontvangen, zijn de winnaars van de upgrades bij binnenkomst in het theater opgevangen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Evenals de voorzitter ziet de Commissie geen aanleiding te twijfelen aan juistheid van de

mededeling op de website dat alle reserveringen voor een willekeurige voorstelling van Joop van den Ende Theaterproducties meedingen naar de voor die dag geldende dagprijs. Klaagsters stelling dat de upgrade voor de musicals Wicked en Miss Saigon alleen kan worden gewonnen door wie voor deze musicals heeft geboekt, houdt geen stand. Klaagster gaat er naar het oordeel van de Commissie ten onrechte van uit dat een gewonnen upgrade alleen kan worden ingezet bij een reeds geboekte musical. In de uiting wordt dit echter niet gezegd. De upgrade kan ook worden gebruikt bij een in de toekomst te boeken voorstelling.

 

De Commissie is voorts met de voorzitter van oordeel dat het eenmalig, als gevolg van een technische storing, falen van het trekkingsmechanisme van de (dag)prijzen de bestreden uiting niet misleidend of anderszins in strijd met de NRC maakt. Daarbij is voldoende aannemelijk gemaakt dat bij het mislopen van het publiceren van de winnaars op de website de theaters waarvoor de prijzen gelden wel op de hoogte worden gesteld van de winnende reserveringen.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter tot afwijzing van de klacht.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken