a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0039

Datum:

12-03-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft geadresseerde brievenbusreclame van Koninklijke KPN N.V., waarin onder meer het volgende staat: “Uw huidige abonnement wordt automatisch omgezet naar BelVrij Weekend.” en “Besluit u te veranderen van abonnement, geef dit dan door met behulp van onderstaande antwoordkaart”.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 7 sub a van de Code Brievenbusreclame, Huissampling en Direct Response Advertising (CBR), omdat het abonnement van klager ongevraagd wordt omgezet in een duurder abonnement, tenzij klager binnen de gestelde tijd reageert via de antwoordkaart.

Het verweer

Weliswaar is het BelVrij Weekend abonnement € 0,84 per maand duurder maar klager kan met dit abonnement in het weekeinde gratis bellen.
Adverteerder heeft drie nieuwe vaste telefonie-abonnementen geïntroduceerd. Alle kortingsregelingen zijn hiermee komen te vervallen. Adverteerder heeft er voor gekozen om de abonnee automatisch te laten overgaan naar het abonnement dat het beste aansluit bij zijn huidige abonnement.
De mailing is alleen naar klanten verstuurd die al bij adverteerder telefoneren.
In artikel 27 van de Algemene Voorwaarden staat dat adverteerder het recht heeft de voorwaarden van de overeenkomst en de tarieven te wijzigen. Het gaat hier om een wijziging van een bestaande overeenkomst op basis van de Algemene Voorwaarden en niet om het ongevraagd aanbieden van een dienst, zodat artikel 7 sub a CBR niet van toepassing is.
De OPTA heeft de tarieven voor de nieuwe abonnementen getoetst op “kostenoriëntatie” en deze goedgekeurd. Ook de wijze van invoeren van de nieuwe abonnementsstructuur is in overleg met de OPTA vastgesteld.

Het oordeel van de Commissie

Dat tussen partijen reeds sprake is van een contractuele relatie, staat niet in de weg aan een toetsing van de uiting aan artikel 7 CBR. Naar adverteerder onweersproken heeft gesteld, is adverteerder op basis van de algemene voorwaarden bevoegd om de overeenkomst met klager te wijzigen. In casu is de bestaande overeenkomst gewijzigd. Er is geen sprake van het ongevraagd toezenden van goederen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken