a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0136

Datum:

23-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

KPN heeft in de Telegraaf van 11 februari 2008 reclame gemaakt voor haar abonnementsdienst “mobiel e-mailen”. In de advertentie zijn een aantal telefoons afgebeeld met over de afbeelding in groot lettertype de toevoeging “0*”. De asterisk achter het cijfer verwijst naar de voorwaarden die in een kleiner lettertype verticaal op de pagina zijn afgedrukt. Deze voorwaarden luiden als volgt:
“Actie geldt tot en met 30 april 2008. De abonnementsprijs van € 9,95 is exclusief BTW en komt bovenop uw zakelijke abonnement voor mobiel bellen.
Prijs toestel € 0 geldt bij een 2-jarig Business Bundel 35 abonnement met databundel.
Vraag naar de voorwaarden.”

De klacht

De advertentie is erg misleidend, omdat deze de verwachting wekt dat wanneer men een abonnement afsluit een gratis telefoon wordt verstrekt. Er wordt echter blijkens de voorwaarden die zijn genoemd in de advertentie nooit een telefoon cadeau gedaan.

Het verweer

De klacht is niet duidelijk. Bij het aangaan van een abonnement wordt juist geheel tegemoetgekomen aan de verwachting van de consument dat een gratis telefoon wordt verstrekt. De daarvoor geldende voorwaarden zijn duidelijk vermeld en worden door klager ook zelf genoemd. Uit de advertentie kan niet worden afgeleid dat ook een gratis telefoon wordt verstrekt indien geen abonnement wordt afgesloten.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van oordeel dat adverteerder zijn aanbieding in de advertentie met betrekking tot de gratis telefoon nakomt. Het feit dat voor het verkrijgen van de gratis telefoon als voorwaarde geldt dat een bepaald abonnement wordt afge­sloten, leidt niet tot een ander oordeel. Deze voorwaarde, waar men door middel van een asterisk dui­delijk op wordt gewezen, staat weliswaar klein en verticaal, maar is naar het oordeel van de Commissie toch voldoende zicht­baar in de advertentie genoemd.

Het feit dat men om van het aanbod gebruik te kunnen maken een bepaald abonne­ment met adverteerder moet afsluiten, doet niet wezenlijk afbreuk aan het aanbod van een gratis tele­foon. Op grond hiervan wordt de klacht afgewezen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken