a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2011/00386

Datum:

16-06-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een aanbieding op de website www.kpn.com van een gratis draadloze verbindingsset bij interactieve tv van KPN.

In de uiting staat, naast de afbeelding van twee apparaatjes die in een contactdoos kunnen worden gestopt en de mededeling ”75,- 0,-”, onder meer het volgende:

“ Draadloos overal in huis tv kijken:

  Nu gratis bij je interactieve TV abonnement (ter waarde van € 75,-)

  Draadloze verbindingsset

  (…)

  Indien je meer adapters nodig hebt dan kun je deze tijdens het bestelproces of later bijbe-

  stellen.”

 

De klacht

 

Volgens de uiting kan later een gratis draadloze verbindingsset worden bijbesteld. KPN deelde klager desgevraagd mee dat hij niet van het aanbod van de gratis draadloze verbindingsset gebruik kon maken, omdat dit alleen voor nieuwe klanten geldt en klager al 8 maanden een interactieve TV abonnement van KPN heeft. Nu dit niet uit de uiting blijkt, vindt klager deze misleidend.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie merkt op dat door adverteerder verweer is gevoerd, maar niet tijdig, zodat de Commissie dit verweer bij de beoordeling van de uiting buiten beschouwing laat.

 

Naar het oordeel van de Commissie blijkt uit de zinsnede “Nu gratis bij je interactieve TV abonnement” voldoende duidelijk dat het aanbod van de gratis draadloze verbindingsset, blijkens de uiting bestaande uit twee apparaatjes, is bedoeld voor klanten die een abonnement voor interactieve tv van KPN gaan afsluiten en niet voor klanten, zoals klager, die reeds een dergelijk abonnement hebben. De mededeling “Indien je meer adapters nodig hebt dan kun je deze tijdens het bestelproces of later bijbestellen” duidt naar het oordeel van de Commissie evenmin op een mogelijkheid voor klanten met een bestaand interactieve TV abonnement om alsnog een gratis draadloze verbindingsset te bestellen, zoals klager kennelijk veronderstelt. Hier wordt immers niet gesteld of gesuggereerd dat de – direct bij het afsluiten van het abonnement of later – bij te bestellen adapters ook gratis zijn.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

                                       

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken