a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2013/00584

Datum:

19-09-2013

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting omtrent de Kruidvat Huisdierenverzekering op www.verzekeringen.kruidvat.nl.

Daarin staat onder het kopje “Wat is er niet verzekerd?”:

“Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet verzekerd met onze huisdierenverzekering”.   

De klacht

 

De uiting is onvolledig wat betreft de vermelding van uitsluitingen. Blijkens artikel 7.3 van de voor de Kruidvat Huisdierenverzekering geldende Bijzondere Voorwaarden 2012 nr. 2012K-HD worden nog veel andere veel voorkomende behandelingen uitgesloten.

Klager acht de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

 

Van misleiding is geen sprake. Duidelijk is dat aanvullende verzekeringsvoorwaarden van toepassing zijn. Ten eerste is het algemeen gebruikelijk dat bij verzekeringen aanvullende verzekeringsvoorwaarden gelden. Voorts bestaat het afsluiten van een verzekering via www.kruidvat.nl uit 4 stappen, na welke stappen de verzekeringnemer de verzekeringsvoorwaarden en een akkoordverklaring (met onder meer de voorwaarden) ziet. Voorts is tijdens het proces van afsluiten van de verzekering op de verschillende webpagina’s rechts steeds duidelijk een verwijzing naar de “Voorwaarden” zichtbaar. Ten slotte staat op het polisblad, te ontvangen na het aanvragen van de verzekering, welke voorwaarden van toepassing zijn. Overigens is in de   akkoordverklaring vermeld dat men 14 dagen bedenktijd heeft, mocht men de verzekering toch niet wensen.

 

De reclame voor de huisdierenverzekering bevat vanzelfsprekend niet een opsomming van de hele dekking en van alle uitsluitingen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Doordat onder het kopje “Wat is er niet verzekerd?” uitsluitend is vermeld: “Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet verzekerd met onze huisdierenverzekering” wordt de indruk gewekt dat er verder geen behandelingen van de verzekering zijn uitgesloten. Blijkens artikel 7.3 van de Bijzondere Voorwaarden 2012 nr. 2012K-HD die op de verzekering van toepassing zijn, gelden echter nog diverse andere uitsluitingen (a tot en met zd). Dit wordt, gegeven de absolute mededeling kopje “Wat is er niet verzekerd?:

Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn niet verzekerd met onze huisdierenverzekering”     niet voldoende duidelijk gemaakt. De verwijzingen elders op de website en in het polisblad heffen deze onduidelijkheid in de ter beoordeling liggende uiting niet op.  

 

Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk ten aanzien van de voordelen van het product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken