a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0671

Datum:

18-02-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een op 7 augustus 2007 aan klager, via zijn mobiele telefoon, gezonden SMS-bericht van Vodafone, waarvan de tekst als volgt luidt:
“Welkom bij Vodafone, uw Passport netwerk in Turkije.
U belt voor uw ThuisTarief plus 99ct per gesprek.
Gebeld worden kost slechts 99 ct per gesprek!”.

De klacht

Bij thuiskomst bleek dat de kosten veel hoger konden uitvallen. Zo ontving klager via zijn mobiele telefoon een gesprek dat € 16,51 bleek te kosten. Adverteerder liet weten dat de oorzaak daarvan gelegen was in het feit dat geen gebruik is gemaakt van een Partnernetwerk. Nu in de uiting geen enkel voorbehoud wordt gemaakt, acht klager deze misleidend.

Het verweer

De communicatie rond het Vodafone Passport en met name rond het aan klager gezonden SMS-bericht was helder. Het Vodafone Passport-tarief is alleen geldig op Vodafone Passport-netwerken. Sinds juli 2006 adviseert adverteerder zijn klanten om het Passport netwerk in het desbetreffende land te kiezen. De uiting is niet misleidend.
Inmiddels is een omvangrijke tariefswijziging doorgevoerd.

De re- en dupliek

Partijen hebben hun standpunt gehandhaafd en nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie acht de uiting onvolledig en daardoor misleidend nu niet is vermeld dat het ThuisTarief plus alleen geldt indien men gebruik maakt van een zogenaamd partner-netwerk. Van het SMS-bericht gaat de suggestie uit dat men van het goede netwerk gebruik maakt nu terzake geen voorbehoud wordt gemaakt.
Daargelaten of adverteerder zijn klanten daarop in een SMS-bericht heeft geattendeerd en of klager dit bericht heeft ontvangen, had dit belangrijke voorbehoud in het onderhavige bericht zelf niet mogen ontbreken.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken