a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Elektronische apparaten

Dossiernr:

2018/00327

Datum:

01-05-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Elektronische apparaten

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin Vodafone ‘familie’ toont en onder meer meedeelt: “Hoe je familie zich ook ontwikkelt, ons netwerk groeit met je mee”. Tijdens de commercial is een korte scène te zien van een speaker die zegt: “Ik ben ook familie”.

 

De klacht

De uiting is misleidend omdat in de televisiecommercial de Amazon Alexa speaker Nederlands spreekt. Dat is op dit moment nog niet het geval. Men kan de Alexa speaker in Nederland gebruiken, maar uitsluitend in het Engels.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is volgens de klacht een Amazon Alexa speaker te zien. Deze zegt in het Nederlands: ‘Ik ben ook familie”. Ook indien deze speaker nog niet in staat is om in het Nederlands te communiceren, kan dat niet tot het oordeel leiden dat de televisiecommercial misleidend is. Deze commercial strekt immers uitsluitend tot aanprijzing van het netwerk van adverteerder en niet (tevens) tot aanprijzing van de Alexa speaker. De door klager gestelde onjuistheid brengt ook niet mee dat de boodschap van de reclame (“Hoe je familie zich ook ontwikkelt, ons netwerk groeit met je mee”) onjuist dient te worden geacht. Om die reden beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken